Nieuws
27 mei 2011 - Ron Smeets

Apple laat aanklacht tegen 'Witte iPhone 4' tiener vallen

Ik denk dat velen van jullie zich het bericht over de ondernemende Amerikaanse tiener die 130.000 dollar verdiende met de verkoop van geimporteerde witte iPhone 4 ombouwkits nog wel kunnen herinneren.

Welnu, het grote, machtige, Apple heeft de afgelopen maanden een juridische strijd gevoerd tegen het jochie. Het nieuws dat de fabrikant de aanklacht onlangs heeft laten vallen duidt er volgens insiders op dat Fei Lam de zaak geschikt heeft. Ofwel, Apple zou een deel, alles of in ieder geval de winst van het geld dat Lam verdiende met zijn witte iPhone 4 ombouwkit afgetroggeld hebben, zo wordt nu gespeculeerd.

Als het inderdaad klopt dat Apple het verdiende geld van de tiener heeft afgepakt, dan is dat toch wel een beetje zielig en overkill. Natuurlijk, fabrikanten moeten hun producten en intellectueel eigendom beschermen, maar het gaat wel erg ver om een innovatieve en ondernemende tiener die een aardige manier gevonden dacht te hebben om zelf zijn studiebeurs bij elkaar te 'sparen' zo aan te pakken, toch?

Maar goed, het kan natuurlijk ook zijn dat Apple de onzin van haar, zwaar overdreven, juridische actie ingezien heeft en daarom de aanklacht teniet heeft laten doen. Een andere mogelijkheid is dat Lam de bron (leverancier) van zij witte iPhone 4 onthuld heeft zodat Apple die kan aanpakken. Enfin, allemaal speculatie.

De fabrikant eiste overigens niet alleen de ontmiddellijke stopzetting van Lam's activiteiten, maar wilde ook alle kosten, schade, het verdiende geld en een boete op de jongen verhalen. Daarnaast werden ook zijn ouders aangeklaagd om dat, zo vond Apple, die hem geholpen hadden bij zijn illegale praktijken. Het enige dat Lam zelf over deze zaak zegt is "geen commentaar". In dat kader lijkt de aanname dat Lam (een deel van) zijn geld heeft moeten afgeven om de zaak te schikken erg waarschijnlijk. Misschien dat Apple er de komende dagen of weken zelf nog iets over gaat roepen, maar die kans acht ik klein.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.