Nieuws
02 december 2014 - Ron Smeets

Apple krijgt patent op technologie die gecontroleerd vallen van smartphones mogelijk maakt Toestel wordt tijdens de val in een positie gemanoeuvreerd om de valschade te beperken

Hoesjes kunnen helpen om de schade aan je smartphone tijdens een val te beperken. Helaas vallen de meeste toestellen op het moment dat ze uit het hoesje zijn of net op dat steentje dat precies daar ligt waar het scherm de grond raakt. Als je geluk hebt blijft het bij een kras, maar vaak is het einde oefening voor het scherm. Oersterk, schier onbreekbaar, glas is ook niet altijd de oplossing want wanneer het toestel precies op een hoek valt dan breekt Gorilla Glas vaak alsnog.

Apple heeft nu een patent toegewezen gekregen op een technologie die er voor moet zorgen dat een toestel gecontroleerd valt. Dat wil zeggen; zo landt dat de schade aan het toestel zoveel mogelijk beperkt wordt. De aanvraag dateerde overigens al van ruim anderhalf jaar geleden toen ook al even melding gemaakt werd van oplossing waardoor smartphones altijd op hun rug landen. Hoe het werkt? De fabrikant beschrijft in het patent verschillende oplossingen, maar het komt er allemaal op neer dat een toestel tijdens in een dusdanige positie gemanoeuvreerd wordt dat tijdens de landing het scherm in ieder geval heel blijft en de overige schade ook zoveel mogelijk beperkt wordt.

Om de positie van het toestel te veranderen wordt in een van de oplossingen gebruik gemaakt van de reeds ingebouwde trilmechaniek. Welke positieverandering daarvoor nodig is wordt bepaald me behulp van de sensoren die al in het toestel zitten (denk aan de gyroscoop, bewegingssensor, het kompas en dergelijke). Een andere oplossing spreekt over kleine airbags die tijdens de val opgeblazen worden, en daarna weer leeglopen en 'ingeklapt' kunnen worden zodat ze ook een volgende keer nog dienst kunnen doen. Die airbags zouden mogelijk ook kunnen helpen bij het beperken van eventuele waterschade wanneer het toestel in het water valt, maar dat is iets dat mijzelf net te binnen schoot.

In het Apple patent wordt verder ook nog gesproken over andere veiligheidsfuncties zoals het automatisch loskoppelen van kabels op het moment dat een val gedetecteerd wordt.

De kans dat dit soort oplossingen op korte termijn al in iPhones en iPads geimplementeerd wordt is nog niet zo heel erg groot. Er is nu een goedgekeurd patent waarin de technologie en de verschillende oplossingen beschreven worden, maar het zal zeker nog een paar jaar duren voordat dit allemaal vertaald is naar een werkende praktijkoplossing, denk ik. Hieronder staan nog enkele tekeningen uit het patent zoals dat door AppleInsider ontdekt werd.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.