Nieuws
26 juli 2019 - Luc Meijs

Apple koopt Intel’s smartphonemodem-afdeling voor 1 miljard Niet meer afhankelijk van Qualcomm

Intel en Apple hebben recentelijk bekendgemaakt dat er een overname zal plaatsvinden van Intel’s smartphonemodems-tak. Ongeveer 2200 medewerkers worden overgenomen door Apple, net als verschillende IP’s en apparatuur. De complete modembranche zal Intel niet afstaan: de fabrikant zal nog wel eigen modems blijven ontwikkelen voor pc’s, IoT- apparaten, autonome voertuigen en eigenlijk alles wat geen smartphone is. Het bedrag wat over de tafel geschoven wordt is 1 miljard dollar, en naar verwachting zal de overname in Q4 dit jaar afgerond worden.
 

Apple en Qualcomm
 
Met deze deal zet Apple een grote stap in de richting van het produceren van eigen 5G modems voor hun iPhones. De Amerikaanse gigant zal hierdoor niet langer afhankelijk zijn van chip- en modemmaker Qualcomm. Apple voerde in het recente verleden nog een patentoorlog met Qualcomm over bepaalde licenties en de vermoedelijke monopoliepositie van Qualcomm. Hierdoor kon de chipmaker veel te hoge bedragen vragen voor hun producten en essentiële patenten. Apple klaagde de chipmaker aan voor honderden miljoenen dollars en leek heel even de overhand te hebben in deze patentoorlog, maar Qualcomm sloeg keihard terug met overwinningen op bepaalde patentschendingen door Apple. Hierdoor kon er een iPhone-verbod in Duitsland en China tot stand komen en tevens won de chipmaker een rechtszaak omtrent hoge prijzen op slechts een paar van hun patenten. Na deze overwinningen was het zo goed als zeker dat de chipmaker zijn prijzen nog verder kon opdrijven voor Apple. De Amerikaanse gigant zag natuurlijk dat dit niet gezond was voor hun langetermijnstrategie en is daarom tot een schikking met de chipmaker gekomen, door een afnamecontract vast te leggen voor de komende zes jaar. Voor beide partijen is dit wellicht de beste uitkomst. Als Apple uiteindelijk gewonnen had dan waren de prijzen van Qualcomm in elkaar gezakt en konden concurrenten van de chipmaker makkelijker eigen alternatieven produceren. Stel Qualcomm had de hele case gewonnen, dan was hun monopoliepositie op de modem markt nog verder uitgegroeid en daarmee ook hun prijzen.
 

iPhone 5G
 
De overname van deze branche betekent dat Apple nu sneller eigen 5G modems zal kunnen produceren voor hun iPhones. Het ontwikkelen en produceren van eigen modems is vooral voordelig voor de Amerikaanse gigant; hiermee kunnen ze op hun eigen tempo de onderdelen beter integreren en nieuwe functies ontwikkelen. Dit is eigenlijk wat Apple tot nu toe als strategie had voor hun smartphon branche, enkel ontbrak nog de controle over eigen modems. Hoewel de Intel-modems altijd achterliepen qua prestaties en snelheid op die van Qualcomm ga ik er vanuit dat de samenwerking met Apple deze achterstand zal bijtrekken. Apple's SVP van hardwaretechnologieën, Johny Srouji, zei het volgende over de overname;
 
''onze ontwikkeling van toekomstige producten zal helpen versnellen en Apple in staat zal stellen om verder te differentiëren''.
 
In het komende 5G-tijdperk willen smartphonefabrikanten vooral niet achter de feiten aanlopen, dus de overname is zeer slim gepland. Het geeft Apple een groot voordeel zodra 5G daadwerkelijk actief wordt in bijvoorbeeld Nederland. Zonder actief en stabiel netwerk heb je ook vooralsnog niks aan een 5G-smartphone en dit weet Apple maar al te goed. De fabrikant neemt zich met de meeste ontwikkelingen rustig de tijd en zal dit met een 5G- modem niet anders doen. Waarschijnlijk zullen we 5G iPhones pas eind 2020 krijgen te zien, als niet later. In totaal heeft Apple met deze overname meer dan 17.000 patenten in bezit die betrekking hebben op protocollen voor mobiele normen, mode-architectuur en de functionaliteit van deze modems.