Nieuws
19 april 2011 - Ron Smeets

Apple klaagt Samsung aan: "Galaxy S en Tab zijn kopieën"

Rechtzaken en juridische procedures zijn in de telecom business de normaalste zaak van de wereld. Het spinnenweb van 'wie klaagt wie aan' is inmiddels al zo dicht 'gespind' dat er geen mug meer doorheen kan. En dat terwijl in sommige zaken juist van die mug weer een olifant gemaakt lijkt te worden ;-)

Maar goed, sinds deze week is er weer een zaak bijgekomen. Apple heeft namelijk besloten om Samsung aan te klagen omdat, zo claimt Apple, de Samsung Galaxy S (foto) en Galaxy Tab schaamteloze kopieën zijn van de iPhone en iPad.

De aanklacht van Apple richt zich niet alleen op het uiterlijk van de toestellen, maar toch ook vooral op het design van de icoontjes van Samsung's TouchWiz UI. Die lijken volgens Apple wel erg veel op die van iOS. Of, zoals Kristin Huguet van Apple het verwoord: "Deze vorm van schaamteloos kopiëren is fout". Samsung reageerde op de aantijging van Apple door te roepen dat de Koreaanse fabrikant op haar beurt 'de juiste juridische maatregelen zal nemen om haar intellectueel eigendom te beschermen'.

Als ik even alle juridische prietpraat opzij zet, dan kan ik me er wat betreft het uiterlijk van de eerste Samsung Galaxy S, vegeleken met de iPhone 3G(S) nog wel iets bij voorstellen. Die twee toestellen leken inderdaad erg veel op elkaar. Echter, inmiddels heeft Apple al bijna driekwart jaar de iPhone 4 in de winkels liggen en is de Galaxy S ook al bijna een jaar op de markt. Maar goed, de heren advocaten en juristen moeten zo'n zaak natuurlijk goed moeten voorbereiden (lees: veel uurtjes factureren aan Apple ;-))

De aantijging dat de Galaxy Tab een kopie is van de iPad vind ik wel wat erg ver gezocht. Ik vermoed dan ook dat de actie tegen de Galaxy Tab is ingegeven door het feit dat Samsung de Galaxy Tab 10.1 die in Barcelona gepresenteerd werd direct na de onthulling van de iPad 2 aan een 'redesign' onderworpen heeft. Die 'nieuwe' versie werd op de CTIA gelanceerd (met dezefde naam, maar daar zal ik nu even niet opnieuw over beginnen ;-) en was dunner en lichter dan zijn 'voorganger'. Twee verkoopargumenten die ook bij de iPad 2 heel prominent aanwezig waren (en zijn). Daarnaast worden in de UI van de Galaxy Tab natuurlijk ook dezelfde icoontjes gebruikt als bij de Galaxy S.

Verder zijn de Galaxy Tab's (7, 8.9 en 10.1) natuurlijk allemaal tablets met een full touchscreen display. Net als alle full touchscreen smartphones van de afgelopen drie jaar ontkom je er dan niet aan dat ze een beetje op elkaar gaan lijken. Hoe zou je zo'n toestel (smartphone en tablet), waarbij de voorkant vrijwel in zijn geheel opgeslokt wordt door een groot, zwart, scherm, nu anders moeten vormgeven dan? OK, er zijn voorbeelden waarbij fabrikanten door kleine design details toch nog een eigen gezicht geven aan een dergelijk full touchscreen toestel (de Xperia Arc en Nokia E7 bijvoorbeeld) maar voor 90% wordt het uiterlijk toch bepaald door het grote zwarte scherm ;-)

Nee, als Apple de Galaxy Tab een 'schaamteloze' kopie noemt van de iPad, dan kunnen de juristen van HTC (Flyer) en LG (Optimus Pad) hun borst ook alvast nat maken ;-)

Via: Reuters, WSJ

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.