Nieuws
12 januari 2018 - Ron Smeets

Apple kampt met een tekort aan iPhone 6 accu’s Na de prijsverlagingen wil bijna iedere iPhone 6 eigenaar een nieuwe accu

Het was in december groot nieuws. Apple maakt oudere iPhones trager na een iOS update. De fabrikant gaf die praktijken toe maar verklaarde ook dat het niet ging om eigenaren van een oude iPhone op die manier te verleiden tot het kopen van een nieuw toestel. Nee, volgens Apple is het een noodzakelijk kwaad om ervoor te zorgen dat de oude iPhones, wiens accu’s niet meer in de beste staat zijn, toch goed kunnen blijven functioneren. Of dat klopt is nog maar de vraag, maar Apple kwam sindsdien eigenaren van oudere iPhones tegemoet door de prijzen voor een nieuwe accu bijna te halveren. Welnu, sindsdien is er vooral een run op nieuwe iPhone 6 accu’s. De belangstelling daarvoor is zelfs zo groot dat er nu een tekort aan accu’s is. De meeste iPhone 6 gebruikers die nu nog een nieuwe accu willen zullen tot ergens in maart geduld moeten hebben.

Voorraden accu’s van andere iPhones slinken ook snel
De iPhone 6 Plus accu’s zijn op dit moment dus helemaal op, maar ook voor andere oudere iPhones worden de wachttijden op een nieuwe accu steeds langer. Heb je een iPhone 6 of een iPhone 6S Plus, dan moet je ook al twee weken geduld hebben, op dit moment. De voorraden van accu’s voor de iPhone 7 en 7 Plus zijn wel nog op peil. Die toestellen zijn natuurlijk ook pas net iets meer dan een jaar oud, maximaal. Ook iPhone SE accu’s zijn nog voldoende beschikbaar.

Lage prijs niet alleen bij een falende accutest
Er zat nog wel een klein addertje onder het gras van het 29 euro prijskaartje voor een nieuwe iPhone accu. Uit de accutest van Apple moet wel blijken dat de accu ook echt versleten is. Dat betekent dat het maximaal haalbare oplaadniveau ten opzichte van het oorspronkelijke maximum op of onder de 80% moet liggen. Daarbij moet wel aangetekend worden dat Apple heel soepel met deze eis omgaat. In de praktijk blijkt dat vrijwel elk verzoek voor een nieuwe accu tegen een gereduceerd tarief, gehonoreerd wordt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.