Toestellen
09 januari 2007 - Ron Smeets

Apple iPhone ziet het daglicht

Na ruim vijf jaar geruchten, honderdduizenden postings, miljoenen reacties, meningen en ontelbare (fake) ontwerpen is het vandaag dan toch echt gebeurt: Apple heeft vandaag de iPhone aan de wereld gepresenteerd. En ja, hij heet dus toch gewoon 'The Apple iPhone'

Zoals te verwachten was lijkt hij niet op een van de vele ontwerpen die we de afgelopen jaren voorbij hebben zien komen en dus is Apple er weer in geslaagd haar geheim goed te bewaren.

Enkele specs: Een 3.5inch touchscreen display (480 x 320) met 'afstands sensor' zodat het touch-gedeelte van het display vanzelf uit gaat als je het toestel tegen je gezicht drukt om te bellen. De iPhone heeft ook een 2 megapixel camera en is in twee uitvoeringen te koop, 4GB of 8GB. Bluetooth met A2DP support, quadband GSM, EDGE en WiFi zijn ook allemaal standaard aanwezig. En had ik al gezegd dat ie maar 11.6mm dun is. Probeer dat maar eens na te maken, Samsung! (met dezelfde specs en display dan wel he)

Als OS heeft Apple gekozen voor OS-X en dat is misschien nog wel de grootste verrassing te noemen. Standaad wordt iet ook uitgerust met Google Maps, Widgets, Safari, Yahoo push-mail (IMAP) en (duhh) iTunes.

De prijs is ook 'des Apples'. In de VS gaat de 4GB versie, met tweejarig abonnement 499 dollar kosten, terwijl de 8GB versie nog 100 dollar duurder wordt. Hij komt daar in Juni op de markt. Wij zullen nog een maand of wat langer moeten wachten, tot ergens in Q4.

Foto's: 'Engadget Mobile.Gerelateerde links:
Wordt dit dan Apple's iPod Phone
iMobile ook niet van Apple
iPhone al nagemaakt?
Patent van de iPhone goedgekeurd
Palm CEO niet bang voor concurrentie van de iPhone
Twee iPhones op komst?
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.