Nieuws
08 december 2010 - Ron Smeets

Apple iPad beste product van 2010?

Ik heb zelf ook meegedaan aan de vakpers enquete van Beste Product. Natuurlijk is het bij gadgets, zeker als je alles op één hoop gooit, moeilijk om te bepalen wat nu hét beste product van 2010 is. Nog los van alle persoonlijke voorkeuren is de diversiteit van de producten ook erg groot en dus wordt een dergelijke verkiezing al gauw een geval van 'appels met peren vergelijken'.

Maar goed, de stemmen zijn geteld en volgens de vakpers (die deelgenomen hebben) is de Apple iPad dus het beste product van 2010 geworden. Ik moet heel eerlijk bekennen dat die niet eens in mijn top 5 stond.

Ik had de HTC Desire HD op 1 staan, gevolgd door de Samsung Galaxy S, de Sony Ericsson X10 Mini Pro, Nokia N8 en de BlackBerry Torch 9800. Onderaan dit artikel kun je mijn motivatie per toestel lezen. En ja, dt is een persoonlijke keuze dus slechts deels objectief.

Waar ik zeker wel mee kan leven is de prijs voor het slechtste product: de Toshiba Folio 100. Die tablet was (en is) werkelijk zo slecht dat je er nauwelijks iets positiefs over kunt zeggen. Het feit dat hij na enkele dagen alweer uit de winkels verdween zegt wel genoeg volgens mij.

Dat Nokia voor het tweede opeenvolgende jaar verkozen werd tot slechste merk kan ik niet echt begrijpen. Er waren in 2010 toch echt wel merken te vinden die het slechter gedaan hebben. Acer staat wat mij betreft bovenaan op dat lijstje. Deze fabrikant roept al drie jaar dat ze de Nederlandse Smartphone markt gaan veroveren met goede en goedkope toestellen (Android en Windows Mobile / Phone) maar het lukt ze ook al drie jaar op rij niet om dat waar te maken. Acer smartphones zijn nog steeds nauwelijks te vinden in de diverse winkels. Overigens heb ik ook nog even getwijfeld of ik niet de Nederlandse Telecom Retail als geheel mijn stem te geven in de categorie van 'Slechtste bedrijf 2010'. De reden daarvoor kun je lezen in mijn Mystery Shopping artikel van enkele weken geleden. Ik vond het echter, bij nader inzien, niet reëel om een hele branche over één kam te scheren.

Ook de verkiezing van Apple tot het beste bedrijf van 2010 komt niet overeen met mijn keuze. Daar had ik Microsoft staan op basis van het feit dat die er in geslaagd zijn om met de introductie van Windows Phone 7 aan te tonen dat het soms heel erg verstandig kan zijn om helemaal opnieuw te beginnen. In de 18 jaar dat ik inmiddels met mobiele telefoons rondloop heb ik nog nooit een bedrijf gezien dat met de transitie van een oud naar een vernieuwd (bestaand) product zo'n grote stap vooruit gezet heeft als Microsoft dat gedaan heeft met de ontwikkeling van Windows Phone 7. Of dat een succes wordt valt te bezien, daar is op dit moment natuurlijk nog niets zinnigs over te zeggen.

De complete Top 10 van beste producten 2010:
1. Apple iPad
2. Microsoft Kinect
3. HTC Desire HD
4. Samsung Galaxy S
5. HTC Desire
6. Apple iPhone 4
7. Samsung Galaxy Tab
8. Sony Alpha NEX 5
9. Sony Alpha 55
10. Parrot AR.Drone

Mijn top 5, met motivatie:
1. HTC Desire HD
Zonder enige twijfel de beste (Android) smartphone van 2010. HTC heeft het helemaal begrepen en weet ons telkens weer te verbazen met nog betere toestellen en een nog betere User Interface. De koppeling tussen HTC Sense en HTC Sense dot com is ook bijzonder goed in elkaar gezet, net als het toestel zelf.

2. Samsung Galaxy S
Ondanks dat het toestel uiterlijk erg veel lijkt op de iPhone 3GS is de Samsung Galaxy S wel een mega hit. Helaas zorgt de ietwat crappy PC interface (Samsung Kies) ervoor dat dit niet mijns inziens de beste smartphone van 2010 is geworden.

3. Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro
De hit van het Mobile World Congress. Sony Ericsson verraste met een heerlijk bruikbaar compact toestel met fysiek qwerty toetsenbord. Jammer dat de software updates zo lang op zich laten wachten anders had dit een groter succesnummer kunnen worden / zijn.

4. Nokia N8
Dit is zonder enige twijfel de beste multimedia phone van dit jaar. De N8 heeft een sublieme camera met prachtige HD videokwaliteit. Helaas zorgt het Symbian OS ervoor dat de N8 niet boven de Desire HD en Galaxy S uitkomt. Wanneer de N8 een Android toestel zou zijn geweest, dan had hij volgens mij de concurrentie ver, heel ver, achter zich gelaten.

5. BlackBerry Torch 9800
Eindelijk een BlackBerry met een bruikbaar Touchscreen display. Daarnaast is de vernieuwde OS6 heel erg goed ontworpen met een prima integratie van email / social media en andere toepassingen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.