Geruchten
20 oktober 2017 - Ron Smeets

“Apple halveert productie iPhone 8 (Plus)” Wachten op de iPhone X, of is de iPhone 7 gewoon een beter alternatief?

Apple zegt er zelf nog niets over maar als de berichten van enkele onderdelenleveranciers kloppen dan wordt de productie van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus de komende maanden zo goed als gehalveerd. Deze geruchten, want dat zij het, komen bovenop eerdere speculaties dat de verkoop van de nieuwe iPhones veel minder hard gaat dan in voorgaande jaren het geval was. Zoals gezegd, bij de presentatie van de volgende kwartaalcijfers zal moeten blijken wat er van waar is. Al zal Apple zelf natuurlijk de verkoopcijfers van alle iPhone modellen weer op één hoop gooien zodat ze er voor de buitenwereld, en aandeelhouders, rooskleuriger uit zullen zien. Maar dat de iPhone 8 minder goed verkoopt dan zijn voorgangers, daar ben ik echt wel van overtuigd. Het feit dat er bij de bekende Apple Stores geen, of nauwelijks, rijen stonden was al een aanwijzing. Inmiddels heb ik zelf al in verschillende telecomwinkels navraag gedaan en ook daar zijn de berichten duidelijk; de iPhone 8 (Plus) gaat in de eerste vier weken na lancering veel minder vaak over de toonbank dan zijn voorgangers in voorgaande jaren.

iPhone X ‘schaarste’ moet iPhone 8 helpen
Een belangrijke oorzaak voor de tegenvallende verkoopcijfers is door Apple zelf in het leven geroepen: de iPhone X. Heel veel iPhone kopers hebben besloten om op het jubileummodel te gaan wachten. Die staat gepland voor 3 november. Je hoeft geen bolleboos te zijn om te bedenken dat al die consumenten niet ook nog een iPhone 8 of 8 Plus kopen. Apple probeert er wel alles aan te doen om iPhone X wachters over te halen om toch (ook) een iPhone 8 te kopen. De fabrikant doet dat met de beproefde strategie van ‘schaarste creëren’. Bijna dagelijks verschijnen namelijk (vage) berichten over productieproblemen, onderdelen die niet leverbaar zijn en mogelijk uitstel van de winkellancering. Of berichten dat er voor de eerste maanden maar 1 of een paar miljoen exemplaren van de iPhone X beschikbaar komen en dat de verkoop op basis van loting gebeurt. Ja, serieus, deze nonsens doet de ronde en wordt zelfs in sommige telecomwinkels verkondigd. Alles om de wachtende iPhone X consument bang te maken en zo alsnog in de armen van een iPhone 8 (Plus) te drijven. Natuurlijk zal de iPhone X over enkele weken niet direct overal met stapels in de schappen liggen. Ten tijde van de iPhone 5 en de iPhone 6 (Plus) konden de wachttijden na de pre-order periode ook oplopen naar 6 tot 10 weken, maar bij de lancering zelf waren er altijd voldoende exemplaren aanwezig om alle pre-orders en nog enkele miljoenen winkelgangers tevreden te stellen. Je moest er soms een nachtje (of nog iets langer) voor in de rij staan, dat wel. Stel dat Apple nu inderdaad maar 1 of 2 miljoen iPhone X exemplaren beschikbaar zou hebben, dan zijn die 10 minuten na de start van de pre-orders uitverkocht.   

Goedkopere iPhone 7 (Plus) is beter alternatief
De tweede en heel belangrijke reden dat de iPhone 8 (Plus) niet goed verkoopt is de iPhone 7 (Plus). Die is met de komst van de iPhone 8, zoals gewoonlijk bij Apple, goedkoper geworden. In de praktijk blijkt dat veel kopers de verschillen in design en prestaties tussen de iPhone 7 en iPhone 8, die natuurlijk eigenlijk gewoon de iPhone 7S had moeten heten, te klein vinden om de extra investering die nodig is voor een iPhone 8 te kopen te verantwoorden. Kortom, er worden momenteel veel meer iPhone 7 (Plus) toestellen verkocht. En vrijwel iedereen die al een iPhone 7 heeft zal niet de onweerstaanbare drang voelen om dat toestel nu al aan de kant te schuiven voor een iPhone 8.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.