Geruchten
08 juni 2011 - Ron Smeets

Apple gaat Samsung processoren vervangen door Intel versies?

De ruzie tussen Samsung en Apple lijkt, als dit gerucht klopt, een nieuwe wending te nemen. Een anaiist van Citi beweert namelijk dat Apple er serieus over nadenkt om de huidige A4 en A5 processoren, afkomstig van Samsung, te vervangen door chipsets van Intel.

Apple en Samsung liggen al geruime tijd met elkaar overhoop over claims dat de Koreanen bij de ontwikkeling van de Galaxy S en de Galaxy Tab 10.1 iets te goed 'gekeken' hebben naar de iPhone 3GS en de iPad 2.

Samsung claimt op haar beurt weer dat Apple de nodige patenten van de Koreanen schendt. Kortom, beide kemphanen starten de ene na de andere rechtzaak en juridische procedure terwijl de fabrikant uit Cupertino wel nog steeds een van de grootste klanten van Samsung is waar het gaat om de inkoop van losse componenten voor onder andere de iPhone en iPad.

Als Apple inderdaad zou besluiten om Samsung als leverancier van processoren voor de iPhone en iPad de deur uit te smijten, dan zal dat wel nog even duren. Intel kan namelijk pas over anderhalf tot twee jaar de juiste processoren leveren voor Apple producten. De Amerikaanse chipfabrikant is op dit moment nog volop bezig met de ontwikkeling van dergelijke processoren die, zo zegt Intel zelf, in 2013 commercieel beschikbaar komen.

Op zich is het wel een logische stap van Apple om Samsung met een dergelijk gerucht even te laten schrikken, al dan niet om de voortgang van de onderhandelingen over de diverse claims waar beide bedrijven elkaar mee om de oren slaan te beinvloeden. Ik ben benieuwd of Samsung hier nog op gaat reageren door Apple op haar beurt te laten schrikken met de mededeling dat de Koreanen de voor Apple bedoelde processoren zelf 'dringend' nodig heeft voor haar eigen smartphones en tablets, of zo iets ;-) We zullen zien.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.