Nieuws
09 september 2014 - Ron Smeets

Apple event: iPhone 6, iPhone 6 Plus en Apple Watch

Deze posting wordt de komende uren, tijdens de Apple presentatie, regelmatig ververst met actueel nieuws en aankondigingen.

Velen keken er al weken, nee, maanden naar uit. De presentatie van de iPhone 6. Vanavond is het dan zover. Apple onthult een of meerdere nieuwe toestellen en mogelijk ook een Smartwatch. Om klokslag 19u00 (Nederlandse tijd) start het event in Cupertino.

Liveblog iPhone 6 en Apple Watch Event

Wat sommigen opvalt is dat naast de honderden vertegenwoordigers van de tech media (journalisten en bloggers) ook veel fashion media bij het event aanwezig is. Een teken?

Enfin, enkele minuten na zeven uur betrad Tim Cook het podium om  de avond als vanouds af te trappen met de nodige cijfertjes die het succes van Apple moeten benadrukken. Natuurlijk werden het dalende marktaandeel en de geflopte iPhone 5C daarbij vakkundig gemeden als gespreksonderwerpen. Populaire vroegere producten zoals de eerste Macintosh, kwamen wel aan bod.

Al heel snel daarna was het de beurt aan de nieuwe iPhones. Er komen twee modellen; de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus.

Zoals de geruchten al deden vermoeden is de iPhone 6 een 4.7 inch toestel en de iPhone 6 PLus een 5.5 inch Phablet. de iPhone 6 heeft een scherm met een resolutie van 1334 x 750 pixels en de iPhone 6 Plus is voorzien van een fuil HD (1920 x 1080) scherm.

De iPhone 6 is amper 6.8 mm dun en de iPhoen 6 Plus maar 0.3mm dikker (7.1mm dus). De grote van de twee kan ook prima in landscape modus gebruikt worden en lijkt dan veel op de iPad mini. Ook het on screen toetsenbord heeft nieuwe toetsen in liggende modus

Voor de processor heeft Apple, in tegenstelling tot sommige last minute geruchten, gekozen voor de 64 bit, 20nm, A8 chip. Die moet 20% sneller rekenen dan de A7 processor van de vorige iPhone en de grafische prestaties worden zelfs 50% sneller. In totaal zou het toestel 84 x sneller zijn (maximaal) dan de vorige versie.

Even iets anders. De stream van Apple is al vanaf de eerste minuut zo goed als 'dood'. Ook de collegae van Dutch- en Style Cowboys 'zien' weinig tot niets gebeuren. Daarom gaat het allemaal even niet zo snel als ik gehoopt had ;)

De accu dan. Die heeft, bij beide uitvoeringen, meer capaciteit. Voor de iPhone 6 geldt dat je er iets langer mee kunt browsen, video kijken en dergelijke dan met de iPhone 5S. De verschillen in performance van de accu bij de iPhone 6 Plus zijn beduidend groter.

Verder hebben de nieuwe iPhones ook diverse sensoren aan boord, zoals een barometer die ook de hoogte (en hoogteverschillen) kan meten. Natuurlijk zijn de toestellen ook geschilkt voor 4G / LTE netwerken en dit keer op alle gangbare frequentiebanden. 

De camera aan de achterzijde is een 8 megapixel iSight cam met LED flitser en een compleet nieuwe sensor die sneller scherpstelt en meer licht vangt. De iPhone 6 heeft digitale 'Image Stabilisation' en bij de iPhone 6 Plus wordt dat optisch geregeld. De camera's kunnen nog niet in 4K filmen, maar wel full HD op 30 of 60 fps en slow motion met 120 of 240 fps. Tijdens het filmen stelt de camera continu scherp. Ook de front camera is vernieuwd. Deze 'vangt' nu 81% meer licht. Het zal niemand verbazen dat de nieuwe iPhones met iOS 8 uitgerust worden. Volgens Apple de beste iPhones ooit, maar dat mocht ook wel ;)

Dan de prijzen. Met een tweejarig abonnement kost de iPhone 6, in de VS, $199 (16GB), $299 (64GB) en 399 dollar (128 GB). De iPhone 6 Plus kost telkens 100 dollar meer; De losse toestelprijzen zijn op dit moment nog niet bekend. 19 september in de Amerikaanse winkels, en ongetwijffeld in nog wat landen, maar dat wordt ook nog even stil gehouden. 

UPDATE (21u21): In Nederland zullen de beide iPhones vanaf 26 september te koop zijn. Dat is waarschijnlijk dus maar een week later dan in Duitsland. Ik ben dan ook benieuwd of de rijen in Oberhausen korter worden. Dorogaans is 30% van de kopers dar 'Ollander' ;) En ja, de prijs is vanag 699 Euro... Damn; mijn bron die eerder al prima tips gaf blijkt er nu dan dus toch naast gezeten te hebben :(

Na de iPhones (waarover in een later bericht veel meer detail) was het de beurt aan het nieuwe mobiele betaalsysteem van Apple; Apple Pay. Ze willen de beurs met contant geld en betaalkaarten vervangen. Je kunt straks, maar of dat ook meteen in Nederland het geval zal zijn is nog niet bekend, credit cards veilig koppelen aan de nieuwe iPhone en betalen met het toestel. Volgens Apple zo veilig dat niemand, behalve de verkoper, koper (jij dus) en de bank weet wat je koopt en voor hoeveel. Voorlopig alleen nog in de VS met drie grote credit- en betaalkaart bedrijven. De iPhone 6 heeft hiervoor dus wel NFC aan boord

One more thing is dus de Apple Watch; een rechthoekige smartwatch die ik er zo op het eerste gezicht niet echt fraai uit vind zien. De Apple Watch heeft wel enkele leuke features. Zo is de knop (digital crown) aan de zijkant te gebruiken om door lijsten te scrollen of in en uit te zoomen op kaarten. Ja, kaarten... Maar pinch-to-zoom werkt ook gewoon. Het homescreen, als je niet de tijd selecteert, is een 'cloud met icoontjes / functies. Het scherm is zo ontworpen dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen tikken (selecteren van een app of fucntie) en drukken of klikken. De lader koppelt met de bekende MagSafe en het horloge wordt draadloos opgeladen

Apple-Watch-a 

En Apple heeft de smaak te pakken voor wat betreft de verschillende afmetingen. Er komt namelijk ook een kleinere Apple Watch; voor dames wellicht ;)

Apple heeft wel begrepen dat de Wearables, hoewel ze zelf de nadruk leggen op Horloge, de categorie is waarin nog veel vernieuwd en verbeterd kan worden. De demo met alle features straalt uit dat ze hier, net als bij de allereerste iPhone, heel goed over nagedacht hebben. Horloges die, als je in elkaars contacen lijst staat, met elkaar kunnen communiceren, tekeningen versturen en nog meer geinige functies. Maar ook het home screen met al die icoontjes. Ziet er allemaal heel gelikt uit. 

Andere leuke features: Je kunt tweets versturen vanaf het horloge en natuurlijk worden alle social media meldingen en updates ook weergegeven. Mocht je dat willen dan kun je jouw hartslag 'versturen' naar een van je vrieden. Zijn of haar Apple Watch trilt dan in dezelfde cadans als jouw hartslag. Een gimmick ;) Apple heeft meteen ook navigatie gekoppeld aan de Watch. Afhankelijk of je links- danwel rechts af moet slaan trilt het horloge op een andere manier.

Verder heeft Apple al met enkele grote fabrikanten en merken wat dedicated apps ontwikkeld zoals een thermostaat (Nest?) met Honeywell, Honkbal uitslagen, Pinterest en BMW. En natuurlijk ook diverse fitness, gezondheid en trainings apps.

Belangrijk is natuurlijk nog hoe lang de accu mee gaat. De gemiddelde smartwatch houdt het nog geen twee dagen uit. Voroalsnog zegt Apple nog niets hierover. Dat zal nog wel komen ;) Intussen worden nog meer functies gepresenteerd. Zo kun je hem gebruiken als walkie talkie maar ook als afstandsbediening voor je TV of zoeker voor de iPhone camera. Hij is compatible met de iPhone 5 en later (jammer voor al die iPhone 4S en 4 eigenaren die er nog zijn). 
 
De Apple Watch zal begin volgend jaar pas op de markt komen voor een prijs vanaf 349 dollar. Verwacht dus de komende maanden nog heel wat namaak ;)
 
Over de accu en de manier waarop de Apple Watch verbindt met de iPhone wordt nu nog niets gezegd. Dat eerste kan ik begrijpen want als het toestel pas over een maand of vijf in de winkels verschijnt dan kan daar in de tussentijd nog het nodige aan doorontwikkeld worden.
 

Apple-Watch Apple-Watch-b Apple-Watch-Zoom iPhone-6-a

Foto's ook via

Perskiekjes van de iPhone 6 en 6 Plus

iPhone-6-6-Plus-a iPhone-6-Back iPhone-6-Bottom iPhone-6-Side iPhone-6-Plus-Afmetingen iPhone-6-Afmeting iPhone-6-Side-a

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.