Nieuws
04 mei 2012 - Ron Smeets

Apple en Samsung pakken 99% van alle winst op mobieltjes

Het was al bekend dat Samsung en Apple zo ongeveer de enige winstgevende mobiele telefoonfabrikanten ter wereld zijn. De meeste concurrenten zoals Nokia, RIM en LG moeten verlies op verlies rapporteren. HTC doet het in dat opzicht ook nog wel redelijk goed, met groene cijfers, maar 99% van alle winst op mobiele telefoon wordt momenteel door Apple en Samsung verdeeld.

Asymco maakte een hele aardige, maar vooral indrukwekkende, grafiek van het verloop van de winstgevendheid van de verschillende grote fabrikanten sinds 2007. 

Daarin zie je Nokia's winst binnen enkele jaren als sneeuw voor de zon verdwijen, evenals de positieve resultaten van Sony Ericsson, LG en RIM, terwijl Samsung haar winsten redelijk op pijl weet te houden en sinds een jaar ziet stijgen. Apple's 'winstverloop' is helemaal indrukwekkend. Enfin, kijk zelf maar. Onder de grafiek staat nog een leuke videoanimatie van dezelfde cijfers.

http://www.youtube.com/watch?v=CPVTkLOOPho
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.