Nieuws
21 mei 2012 - Ron Smeets

Apple en Samsung onderhandelen over oplossing patentruzies

In de slepende ruzie tussen Apple en Samsung over het kopiëren van elkaars design en (onrechtmatig) gebruik van gepatenteerde technologiën zou vandaag wel eens een lichtje aan het eind van de tunnel kunnen gaan schijnen.

De CEO's van beide bedrijven, J.K. Shin (Samsung) en Tim Cook (Apple) ontmoeten elkaar om 09u30 (lokale tijd) om over een oplossing te praten. Dit gebeurt met name op last van een Amerikaanse rechter die de twee kemphanen onlangs verplichtte om een hernieuwde poging te doen de meer dan 20 zaken in negen landen uit de wereld te helpen.

J.K. Shin heeft vooruitlopend op de meeting met Tim Cook al een ietwat verzoenende uitspraak gedaan. Tegenover Koreaanse journalisten vertelde hij, vlak voor zijn vertrek uit Seoul, dat de standpunten van Apple en Samsung nog mijlenver uit elkaar liggen maar dat hij wel een opening ziet voor een oplossing waarbij de twee overeenkomen elkaars technologiën te licenceren. Daarnaast gaf Shin aan ook nog andere 'onderhandelingsopties' te willen bespreken. Welke dat zijn, dat liet hij nog even in het midden.

Letterlijk zei Shin: "There is still a big gap in the patent war with Apple but we still have several negotiation options including cross-licensing,"

De voortekenen van een oplossing waren de afgelopen dagen echter nog niet zichtbaar. Zo heeft Apple eind vorige week wederom een procedure gestart om de Galaxy Tab 10.1 uit de Amerikaanse winkels te jagen. Zowel Apple als Samsung hebben de afgelopen maanden successen en tegenslagen te verwerken gekregen. Soms won de een, soms de ander.

Enfin, laten we hopen dat Shin en Cook elkaar vandaag 'vinden' en er een spoedig einde komt aan alle ruzies, juridische procedures en rechtzaken tussen Samsung en Apple. En die vele advocaten die de afgelopen anderhalf jaar garen gespind hebben met forse rekeningen? Die vinden heus wel weer andere 'slachtoffers' ;-)

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.