Nieuws
06 augustus 2014 - Ron Smeets

Apple en Samsung begraven deel van hun strijdbijl

Het onwaarschijnlijke is dan, deels, toch gebeurd. Kemphanen Apple en Samsung hebben besloten om een deel van hun juridische strijd te staken, maar of het defintieve einde van deze slepende ruzie in zicht is? Die kans lijkt toch nog zeer klein.

Per direct worden alle patentzaken buiten de VS ingetrokken. Het betreft zaken in negen landen, waaronder Nederland, Zuid Korea, Duitsland, de UK, Frankrijk en Italië. De strijd aan de overkant van de plas, in het thuisland van Apple, gaat wel gewoon door.

De verklaring van Samsung en Apple luidde als volgt: "Samsung and Apple have agreed to drop all litigation between the two companies outside the United States. This agreement does not involve any licensing arrangements, and the companies are continuing to pursue the existing cases in U.S. courts."

Hoewel het op zich goed nieuws is dat een deel van de rechtzaken gestaakt zijn - de juristen en advocaten die zich de afgelopen jaren verrijkt hebben aan deze strijd denken daar natuurlijk anders over - is het niet gek dat Samsung en Apple in de VS wel doorgaan. Daar worden immers veel grotere schadevergoedingen betaald. Dat bleek ook al toen Apple twee jaar geleden bijna een miljard dollar toegewezen kreeg. Eerder dit jaar kwam daar nog eens 119 miljoen dollar bovenop. Samsung kreeg tot nu toe nog maar 158 duizend dollar toegewezen.

Ondanks meerdere pogingen om tot een (licentie) overeenkomst te komen zijn beide partijen er nog niet in geslaagd om veel dichter tot elkaar te komen. Het stopzetten van alle juridische procedures en rechtzaken buiten de VS is wel weer een stap in de goede richting.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.