Nieuws
01 november 2017 - Ron Smeets

Apple dreigt Qualcomm met een boycot Amerikaanse en Taiwanese geldwolven ruziën om licentiefees

Kijk, er is natuurlijk niks mis met de policy om zoveel mogelijk geld te verdienen. Apple is daar een meester in. Het bedrijf zag haar banksaldo de afgelopen 18 jaar naar astronomische hoogten groeien. Het is ook heel normaal dat wanneer iedereen weet dat jij een bankrekening hebt waarbij het aantal nullen voor de komma bijna niet meer te tellen is, zij daar ook van willen profiteren.

Qualcomm maakt misbruik van monopoly positie
Welnu, dat is een beetje zoals ik aankijk tegen de strijd tussen Apple en Qualcomm die al bijna een jaar woedt en waarbij Apple nu gedreigd heeft met een boycot van Qualcomm producten in toekomstige Apple smartphones, tablets en andere gadgets. Het gaat met name om de netwerk (3G/4G en Wifi) modems en chips. Apple vindt dat de licentiefee die Qualcomm in rekening brengt veel te hoog is. Wettelijk is het zo dat bedrijfs- en product kritische producten (soft- en/of hardware) waarvan één partij de patenthouder is tegen een normaal markttarief aangeboden moeten worden. Dat is om te voorkomen dat die partij haar machtspositie inzake deze zogenoemde industriestandaard essentiële patenten misbruikt. Apple beschuldigt Qualcomm nu dus van machtsmisbruik en eist dat de chipfabrikant haar tarieven aanpast. Zoniet, dan verdwijnen de Qualcomm chips mogelijk in 2018 al uit alle Apple smartphones, tablets en andere gadgets.

Qualcomm lag al eerder onder vuur
Opvallend is dat Qualcomm om dezelfde reden een tijd geleden al door BlackBerry voor de rechter gedaagd is. Die stelde de Canadese fabrikant toen in het gelijk en oordeelde dat Qualcomm ruim 800 miljoen dollar aan BlackBerry moest terugbetalen. Dat zou dus kunnen betekenen dat Apple een sterke zaak heeft. En dan doemt natuurlijk meteen de vraag op hoeveel miljoenen, of miljarden dollars Apple kan gaan terugvorderen. Het marktaandeel van de Amerikaanse fabrikant is zo’n 25%. Dat van BlackBerry nog geen 0.25%. Dat scheelt minimaal een factor 100. Ofwel, 80 miljard dollar voor Apple? Dan kan Qualcomm de tent wel zo’n beetje sluiten. In 2016 had de chipmaker een omzet van 23.5 miljard dollar, tegenover de 215.6 miljard van Apple. Enfin, zo gek zal het wel niet worden. Maar feit is wel dat de Taiwanese chipmaker behoorlijk onder vuur ligt vanwege mogelijk machtsmisbruik. En Apple is dan een van de laatste klanten die je tegen je in het harnas wilt jagen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.