Nieuws
19 november 2011 - Ron Smeets

Apple dreigt 'iCloud' patentzaak in Duitsland te verliezen

"You win some and you lose some" is een gevleugelde uitspraak die voor Apple zeer toepasselijk lijkt te worden. Patent expert Florian Müller schrijft op zijn blog namelijk dat de kans groot is dat Apple de Duitse patentrechtzaak met Motorola over iCloud en MobileMe drijgt te gaan verliezen.

Het gaat om inbreuk op gepatenteerde technologie van Motorola voor de manier waarop data (online) wordt gesynchroniseerd in iCloud en MobileMe.

Als het Duitse gerechtshof, in februari, inderdaad in het voordeel van Motorola oordeelt, dan zou dat betekenen dat Apple al haar producten die gebruik maken van iCloud en/of MobileMe uit de schappen moet halen, aanpassen zodat de synchronisatie geen inbreuk meer maakt op de betreffende patenten of een licentieovereenkomst met Motorola moet sluiten.

Intussen heeft Apple bij de rechter al een verzoek neergelegd om 2 miljard Euro borg van Motorola te eisen. Mocht Apple de rechtzaak, aanvankelijk, verliezen en in hoger beroep alsnog winnen, dan kan dat geld aan Apple toegewezen worden als schadevergoeding voor gederfde inkomsten tijdens de periode dat een verbod op de verkoop van Apple producten gold, hangende de eerste uitspraak dan.

Volgens Florian Müller staat Motorola zeer sterk in deze zaak tegen Apple. Als er vandaag een uitspraak zou moeten volgen, dan die zou volgens Müller zeker in het voordeel van Motorola uitvallen. Het is nu, vooral voor Apple, zaak om de komende weken te zorgen voor (nieuwe) bewijzen die in haar voordeel pleiten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.