Entertainment
12 november 2012 - Ron Smeets

Apple dokt 16.5 miljoen voor een Zwitsers uurwerkje

Zwitserse uurwerkjes zijn prijzig en ze lopen erg precies. Apple heeft afgelopen week echter de hoofdprijs betaalt. De Amerikaanse fabrikant dokte 21 miljoen Zwitserse Franken (zo'n 16.5 miljoen Euro) voor het gebruik van het ontwerp van de 'perronklokken' van de Zwitserse Spoorwegen (SBB).

Tsja, Apple had het betreffende klokje in iOS6 ingebouwd (o.a. op de iPad) zonder vooraf een licentie te regelen. Een bedrijf dat dagelijks concurrenten beschuldigt van 'smakeloos kopiëergedrag' maakt daarmee natuurlijk geen beste beurt.

Apple was al sinds vlak na de lancering van iOS6 door de Zwitserse Spoorwegen (SBB) op de hoogte gesteld van het ongeoorloofd gebruik van hun klok-design. Medio oktober liet de SBB middels een kort persbericht weten dat beide bedrijven een schikking overeengekomen waren. Het bedrag is nu uitgelekt via een Zwitserse krant (Duitstalig).

Overigens heeft de fabrikant van de klokken, Mondaine, zich nu ook gemeld. De SBB heeft een licentieovereenkomst met de uurwerkmaker, maar volgens de baas van Mondaine is het ook aan zijn bedrijf, en dan met name de reclame en verkoop van hun uurwerkjes in de VS, te danken dat Apple op het idee gekomen is om de klok die Mondaine voor de SBB ontworpen heeft te gaan gebruiken in iOS6. Mmmhh, dat klinkt toch wel een beetje heel erg 'geldwolverig' ;-)

Zowel de SBB als Apple gaan niet in op de details van de overeenkomst. De Zwitserse krant zegt de hoogte van het bedrag vernomen te hebben van verschillende bronnen. Hieronder kun je nog even de twee klokken zien. Eerst de 'live' versie op een Zwitsers perron en daaronder die van Apple.

Mondaine-SBB-Klok Apple-Mondaine-SBB-Klok

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.