Nieuws
22 juli 2015 - Ron Smeets

Apple boekt prima kwartaal, maar zwijgt over de verkoopcijfers van de Watch Analisten speculeren wel over het succes, of niet, van de Apple Wearable. iPad verkopen dalen wederom

Apple heeft vannacht haar meest recente kwartaalcijfers gepresenteerd. De Amerikaanse fabrikant zag de omzet, vergeleken met een jaar geleden, fors stijgen; van 37.4 naar 49.6 miljard dollar. De netto winst kwam uit op 10.7 miljard dollar, een stijging van bijna drie miljard vergeleken met een jaar geleden. Toch was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. de verkoopcijfers van de iPhones vielen, volgens analisten, ietwat tegen. Letwel, met 47.5 miljoen exemplaren doet Apple het nog altijd niet slecht, maar verwacht werd dat Apple het afgelopen kwartaal zo'n 49 miljoen iPhones aan de man en vrouw zou weten te brengen.

Over de Apple Watch werd weinig gezegd. Er werden in ieder geval geen verkoopaantallen gegeven en de omzet werd opgeteld bij die van de (Beats) koptelefoons en iPod's. Feit is wel dat die categorie daardoor bijna 1 miljard dollar meer omzet kon boeken, vergeleken met het vorige kwartaal. Als die stijging volledig toe te schrijven zou zijn aan de Apple Watch, met een gemiddelde verkoopprijs van 750 dollar, dan zijn zo'n 1.33 miljoen Apple Wartches verkocht, maar dat rekensommetje kent iets te veel aannames om echt serieus genomen te kunnen worden.

Cijfers van analisten spreken over verkoopaantallen die schommelen tussen 2 en 4 miljoen exemplaren. Totdat Apple zelf met cijfers en aantallen komt blijft het speculeren, maar dat het slimme horloge van de Amerikaanse fabrikant geen mega 'Apple' succes is, is volgens mij wel duidelijk. Dat neemt niet weg dat elke wearable fabrikant een gat in de lucht zou springen als ze elk kwartaal tussen de 2 en 4 miljoen slimme horloges verkochten.

Opvallend is verder nog dat de verkoopcijfers van de iPad blijven dalen. Het afgelopen kwartaal gingen er 10.9 miljoen over de toonbanken. Een kwartaal eerder waren dat er nog ruim 12.6 miljoen en een jaar geleden zelfs 13.2 miljoen.

Bron (Apple)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.