Nieuws
30 september 2016 - Ron Smeets

Apple bewaart iMessage data en kan die ook delen met justitie Dit staat bijna lijnrecht tegenover de principiële weigering om iPhones voor justitie te ontgrendelen

Dit is toch wel een bijzonder bericht gezien het feit dat Apple vorig jaar nog principieel weigerde mee te werken aan het ontgrendelen van een iPhone die door een terrorist gebruikt was en die de FBI wilde onderzoeken. Volgens Apple was het waarborgen van de privacy van al haar klanten belangrijker dan medewerking verlenen aan een strafonderzoek.

Deze week is een document opgedoken, opgesteld door de Florida Department of Law Enforcement’s Electronic Surveillance Support Team; zeg maar de poltie afdeling die zich bezig houdt met onderzoek en afluisteren van telefoongesprekken, internet en andere digitale media. Daaruit blijkt dat Apple diverse gegevens van iMessage gesprekken en berichten opslaat en dat de fabrikant, bij monde van een gerechtelijk bevel, die data ook deelt met justitie. Dat staat bijna lijnrecht op de zaak die Apple vorig jaar zo vasthoudend bepleitte.

Het goede nieuws, voor zover je daarvan kunt spreken, is dat Apple geen inhoudelijke gegevens van iMessage berichten bewaart en deelt. Wat er geschreven wordt komt dus nooit in handen van de overheden, aldus The Intercept, die het document in handen kregen.

Wat wel opgeslagen wordt, en 30 dagen bewaard blijft, zijn gegevens zoals de telefoonnummers en/of email adressen van de gebruikers, het IP adres van de afzender, de datum en het tijdstip van de berichten. Volgens Apple moeten het telefoonnummer en email adres opgeslagen worden om te bepalen of er een Apple-ID aan gekoppeld is. Daarmee wordt dan weer bepaald of het bericht als iMessage of standaard SMS verzonden kan of moet worden.

Ik ben benieuwd in hoeverre deze ontdekking nog eens staartje gaat krijgen. Dat kan eigenlijk niet uitblijven. Apple heeft overigens wel al gereageerd. In een statement zegt de fabrikant dat, mits er een gerechtelijk bevel ligt, men bereid is om medewerking te verlenen. Op zich is dat nog wel te billijken, maar ik denk dat veel iPhone en iMessage gebruikers niet blij zullen zijn met het feit dat zoveel data opgeslagen en bewaard wordt, toch?

Het statement van Apple:

When law enforcement presents us with a valid subpoena or court order, we provide the requested information if it is in our possession. Because iMessage is encrypted end-to-end, we do not have access to the contents of those communications. In some cases, we are able to provide data from server logs that are generated from customers accessing certain apps on their devices. We work closely with law enforcement to help them understand what we can provide and make clear these query logs don’t contain the contents of conversations or prove that any communication actually took place.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.