Geruchten
22 juni 2018 - Ron Smeets

Apple AirPower laat nog even op zich wachten De in september 2017 aangekondigde Wireless Charging mat is waarschijnlijk pas vanaf september 2018 verkrijgbaar

Toen de jack-aansluiting op de iPhone verdween en Apple de beroemde (of beruchte) AirPods in het leven riep, werd al duidelijk dat Apple begon met het inluiden van een “draadloze toekomst”. Niet geheel onverwacht kondigde het bedrijf tijdens de keynote in september 2017 aan dat de iPhone X en iPhone 8 draadloos opgeladen kunnen worden met behulp van de bekende Qi technologie. Bij gebrek aan een eigen Qi lader raadde Apple oplaadstations van Mophie en Belkin aan, die zelfs online in de Apple shop verkrijgbaar zijn. Maar, zo werd tijdens de keynote al kort getipt, er zou ook een eigen draadloze oplader aankomen. De Apple AirPower zou geschikt worden om maar liefst 3 apparaten tegelijk op te laden en zou in 2018 verschijnen. Over een precieze releasedatum en een eventuele prijs was verder nog niets bekend.
 
Sinds de keynote presentatie is er door Apple zelf weinig tot niets meer publiekelijk gecommuniceerd over de Apple AirPower. In februari 2018 verschenen er verschillende geruchten waarin beweerd werd dat de lancering nabij was, maar ook deze geruchten verstomden al snel. Nu, in juni 2018, meldt Bloomberg News dat we waarschijnlijk nog even geduld moeten hebben. Waar de ontwikkelaars hopen de AirPower deze maand af te kunnen ronden, mikt Apple erop deze vanaf september 2018 te kunnen gaan verkopen, aldus Bloomberg. Een jaar na de aankondiging tijdens de keynote dus.
 
Technisch ambitieus
Waardoor duurt het nu zo lang? Volgens Bloomberg heeft het te maken met technische moeilijkheden waar de ontwikkelaars van Apple tegenaan lopen tijdens het creëren van de Apple AirPower. Ambitieus is Apple wel, want met deze draadloze oplader moet het mogelijk zijn om maar liefst drie verschillende apparaten tegelijk op te laden. Op het moment van aankondigen was er nog geen Qi lader op de markt die drie apparaten tegelijk kon voorzien van stroom. Afgelopen jaar zei het bedrijf hiervoor een custom made oplaadtechnologie te gaan gebruiken, die samen zal werken met de al bestaande Qi technologie maar zelfs nog sneller zal zijn. Daarnaast wil Apple ervoor zorgen dat de gebruiker elk toestel op een willekeurige plek op de AirPower neer kan leggen om te beginnen met opladen. Met name dat idee blijkt lastig te zijn in de uitvoering, verklapte een bron aan Bloomberg. Het betekent namelijk dat er meerdere oplaadsensoren nodig zijn die op een bepaalde manier met elkaar verbonden moeten worden en deels zullen moeten overlappen om “dead spots” op de laadmat te voorkomen. Daarnaast is ook het voorkomen van een overhitte oplader een uitdaging. 
 
iPhone, Apple Watch en AirPods opladen
Het idee van het opladen van drie verschillende apparaten tegelijk komt voort uit drie verschillende Apple producten. Op de eerste afbeeldingen die al van de AirPower verschenen zijn, zien we zowel een iPhone, een Apple Watch en een doosje met AirPods op de oplader liggen. Voor de Apple Watch geldt dat de AirPower alleen geschikt is voor horloges vanaf Series 3. Eerdere modellen kunnen wel draadloos opladen, maar hierbij wordt een andere techniek gebruikt. Het opladen van je AirPods op de AirPower blijkt nog een andere uitdaging te zijn. Naar verluidt kan dit namelijk alleen met een speciale oplaadcase en niet met de oplaadcase die standaard bij de AirPods geleverd wordt. De verwachting is dat deze speciale oplaadcase tegelijk met de Apple AirPower beschikbaar zal zijn.
 

Wireless Future?
De ontwikkeling van de Apple AirPower is weer een nieuwe stap in Apple’s “wireless future”. De draadloze oplaadmat zal uiteraard wel nog met een kabeltje verbonden moeten worden met je stopcontact, net zoals alle andere draadloze opladers op de markt. Apple lijkt echter nog veel verder te willen gaan op het gebied van draadloos. Volgens Bloomberg schijnt tijdens de ontwikkeling van de iPhone X zelfs al overwogen te zijn om het bedrade oplaadsysteem volledig te verwijderen. Dit was destijds nog niet haalbaar omdat draadloos opladen nog altijd stukken langzamer gaat dan opladen met een kabeltje. Ook zijn draadloze opladers duurder in productie, waardoor het meeleveren van een Qi lader bij elk toestel de kosten per toestel nòg wat verder zouden verhogen. Wel lijkt het er steeds meer op dat de Apple designers het liefst alle knoppen en externe aansluitingen van de toestellen zouden verwijderen. Wij zijn erg benieuwd naar de komende keynote in september. En uiteraard ook of de AirPower tegen die tijd al op de markt is.
 
Bron: Bloomberg News