Nieuws
13 januari 2010 - Marvin de Reuver

App store verliest $450 miljoen aan piraterij

24/7 Wall Street heeft vandaag een artikel geplaatst waarin zij aangeven dat Apple en app ontwikkelaars ongeveer $450 miljoen verlies hebben gemaakt door piraterij. Dit verlies loopt vanaf de opening in juli 2008 tot heden. Er zijn ongeveer 3 miljard apps gedownload sinds het begin en Toni Sacconaghi geeft aan dat 13% - 21% betaalde apps zijn. De gemiddelde prijs bedraagt ongeveer $3,- en Apple verdient ongeveer $60 tot $110 miljoen per kwartaal aan de app store.       

Iedereen weet dat een iPhone te 'jailbreaken' is, waar Apple niet blij mee is. Een ander voordeel is dat je ook apps kunt installeren die niet afkomstig zijn van de app store.

Op dit moment zijn er ongeveer 7,5 miljoen iPhones en iPod Touches met jailbreak, wat de komende maanden waarschijnlijk zal toenemen omdat het steeds gemakkelijker wordt om te jailbreaken.

Apple probeert slechts incidenteel jailbreaken tegen te houden en waarschuwt haar gebruikers. Toch lijdt Apple niet het meest onder piraterij, want zij strijken 30% van de verkoop op. Dit komt neer op $135 miljoen verlies voor Apple en $315 miljoen voor de ontwikkelaars. Nu heb ik met Apple niet al te veel medelijden, maar het is vervelender voor de ontwikkelaars. Ben benieuwd wat ze tegen het jailbreaken gaan ondernemen! 

Mashable gaf aan, en dat denk ik ook, dat ze vraagtekens hebben bij de totstandkoming van de cijfers. Ze leggen in het artikel uit waar ze aan twijfelen. 

Over de auteur: Marvin de Reuver