Nieuws
13 september 2010 - Ron Smeets

Anssi Vanjoki gaat Nokia ook verlaten

Nog geen week nadat bekend werd dat de CEO van Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, de Finse toestelfabrikant vaarwel gaat zeggen heeft ook de jarenlange nummer twee, Anssi Vanjoki, zijn ontslag ingediend.

Formeel heet het dat Anssi 'toe is aan een nieuwe uitdaging' maar als je het mij vraagt is de kersverse topman van Nokia's Mobile Solution divisie, teleurgesteld dat niet hij maar de Amerikaan Sephen Elop de functie van CEO heeft toebedeeld gekregen.

Vanjoki vormde als Execuive Vice President jarenlang een onafscheidelijk koppel met Kallasvuo en in de meest recente hoogtijdagen van Nokia, ten tijde van de successen van de N95 en de E-Series, werd ook alom aangenomen dat Vanjoki de 'kroonprins' van Nokia was die na het opstappen (of pensioen) van Kallasvuo, de scepter zou gaan zwaaien in Espoo. Dat pakte vorige week dus effe iets anders uit en nu gaat ook Vanjoki dus op zoek naar een nieuwe uitdaging. Nog geen twee maanden geleden stelde Vanjoki zich nog extreem strijdlustig op toen hij in een open brief aan de wereld mededeelde dat 'Het gevecht nu pas gaat beginnen' Wie kon vermoeden dat het 'andere gevecht', om de toppositie bij Nokia, zo snel al roet in het eten zou gooien. Nokia heeft nu zes maanden de tijd om een vervanger te vinden. Dat is de uitwerkperiode die Vanjoki en Nokia overeengekomen zijn, maar het zou mij niets verbazen als er al veel eerder een opvolger benoemd wordt. Een mooie kans voor de kersverse CEO om zijn daadkracht te tonen.

Het is ook eer opvallend dat zowel Kallasvuo als Vanjoki hun vertrek vlak vóór de aanstaande Nokia World (14 en 15 september in Londen) bekendmaken. En de frisse wind gaat steeds harder waaien. In de loop van vandaag meldde de New York Times dat Nokia bevestigd heeft dat Jorma Ollila de raad van bestuur van Nokia in 2012 mogelijk ook gaat verlaten. Oh, oh, oh wat verheug ik mij op de komende twee dagen in Londen. Het wordt, dankzij al deze perikelen aan de top van de Finse toestel gigant, ongetwijfeld een zeer enerverende editie van Nokia World.

Het kort maar krachtige persbericht van Nokia:
Espoo, Finland - Nokia announced today that Anssi Vanjoki, Executive Vice President and a member of Nokia Group Executive Board has given notice of resignation from Nokia. Vanjoki, who currently heads Nokia's Mobile Solutions unit, has six months notice period and he will continue in his current tasks for the time being.

"I felt the time has come to seek new opportunities in my life," Anssi Vanjoki says. "At the same time, I am one hundred per cent committed to doing my best for Nokia until my very last working day. I am also really looking forward to this year's Nokia World and sharing news about exciting new devices and solutions."

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.