Nieuws
08 juli 2010 - Ron Smeets

Ansi Vanjoki (Nokia): "Het gevecht gaat nú beginnen"

Sinds begin deze maand heeft Nokia een nieuwe (oude) baas van Mobile Solutions: Anssi Vajnoki, voorheen de Vice President voor Markten van de Finse fabrikant.

In een open brief die hij op 2 Juli publiceerde zei Vanjoki Nokia nu pas écht gaat beginnen met terug te vechten. Mmmh, beter laat dan nooit zullen we maar zeggen ;-) Maar of hij daarmee ook doelde op de hetze die momenteel door Nokia in Rusland gevoerd wordt tegen blogger en Nokia-insider van het eerste uur Eldar Murtazin van Mobile-Review mag ik toch niet hopen!

Eldar heeft, dat zullen de meesten van jullie ook wel weten, regelmatig toegang tot (zeer vroege) prototypes van Nokia toestellen. Zo loopt hij al een tijdje rond met een N8 prototype en hij heeft dat toestel ook al een paar keer niet zo prositief beoordeeld. Los van het feit dat Nokia natuurlijk formeel gelijk heeft dat Eldar deze prototypes illegaal in zijn bezit heeft zullen de Finnen natuurlijk vooral zo reageren omdat vriend Eldar ze vooral afkraakt. Terecht of niet, het beoordelen van (vroege) prototypes alsof het winkel modellen zijn is natuurlijk niet echt netjes.

Dat neemt niet weg dat er maar weinig bloggers zijn die de kans om al in een heel vroeg stadium met een nieuwe Nokia (of een een toestel van een andere fabrikant) te kunnen spelen aan zich voorbij zouden laten gaan. Vaak worden dit soort 'lekken' ook nog eens door de fabrikant zelf geregisseerd, al dan niet met medeweten van de blogger of journalist in kwestie.

Het verhaal van Eldar over de juridische acties van Nokia tegen hem en zijn blog is in ieder geval vermakelijk te noemen. Hier kun je het hele relaas van Eldar nalezen (Google Vertaling). Nokia heeft inmiddels ook al formeel gereageerd. Daarin zeggen de Finnen onder andere dat de actie tegen Murtazin en Mobile-Review absoluut niets te maken heeft met de critische reviews en artikelen over Nokia producten. Men wil toch vooral haar intellectuele eigendommen beschermen.

Terugkomend op de open brief van Anssi Vanjoki. Als we de nieuwe topman voor Mobile Solutions van Nokia mogen geloven dan gaat hij er, samen met het hele Nokia team natuurlijk, voor zorgen dat de Finse fabrikant binnen afzienbare tijd weer helemaal terug aan de top staat. Daarvoor gaat men onder andere zorgen voor een snellere ontwikkelen en een kortere time-to-market van producten. Bepaald geen overbodige stap als je het mij vraagt. Vanjoki is ook wel heel erg stellig in zijn bewering dat Symbian (^3 en ^4) en MeeGo te beste besturingssystemen zijn voor (Nokia) Smartphones. Er zullen dus géén Android toestellen uit de Finse hoed getoverd gaan worden. Over Windows Phone zegt hij officieel niets, maar ook dat lijkt zeer onwaarschijnlijk, ondanks diverse (wankele) geruchten die de afgelopen jaren opdoken. We zullen zien wat er van Vanjoki's voorspellingen en beloftes terecht zal komen. Hij is er in ieder geval van overtuigd dat zijn taak niet de makkelijkste zal zijn en dat ben ik zeker met hem eens!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.