Nieuws
26 januari 2010 - Ron Smeets

Android wordt Nr.2 maar Symbian blijft tot 2013 de grootste

Voorspellingen zijn altijd leuk, toch? De afgelopen weken stelde ik in de poll de vraag wat jullie dachten dat hét Smartphone OS van 2010 zou worden. Daar kwam, na ruim 4500 stemmen, Android met 44% duidelijk als winnaar uit de bus. Symbian bleef steken op de 6e plek met 7% van de stemmen.

De jongste berekeningen van de analisten bij IDC voorspellen echter dat Symbian tot 2013 zeker nog het grootste mobiele (smart)phone OS ter wereld zal blijven. Android zal tegen die tijd de nummer 2 positie ingenomen hebben.

Op zich is het niet zo gek om te denken dat Symbian de komende jaren nog wel de nummer 1 zal blijven. De voorsprong op de concurrentie is aanzienlijk en diezelfde concurrentie begint, op Android na, een beetje te versplinteren. Momenteel zijn er zelfs meer mobiele besturingssystemen op de markt dan dat er voor PC's te vinden zijn ;-) Daarnaast zijn er na alle negatieve berichten over fabrikanten die Symbian (mogelijk) de rug zouden toekeren ook weer enkele lichtpuntjes te zien in de vorm van Symbian 3.

Maar ja, zoals met zoveel voorspellingen is ook dit weer deels koffiedik kijken. Wie in deze dynamische markt nu al weet hoe de vlag er in 2013 bij hangt verdient de Nobelprijs voor Paranormale Gaven (als die al zou bestaan ;-))

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.