Nieuws
25 februari 2015 - Ron Smeets

Android verstevigde ook in 2014 haar nummer 1 positie in de smartphone markt IOS en Windows Phone leverden marktaandeel in; BlackBerry nadert de 'nul'

Android staat al enkele jaren aan de top van het lijstje van meest verkochte, en gebruikte, besturingssystemen in de smartphone markt. Het Google OS wist die positie in 2014 verder te verstevigen. Concurrenten iOS en Windows Phone wisten ook wel meer toestellen te verkopen maar omdat de verkoop van Android smartphones nog sneller steeg verloor de concurrentie dus marktaandeel.

Volgens de analisten van IDC gingen vorig jaar 1.05 miljard Android toestellen over de toonbanken. Een stijging van ruim 250 miljoen vergeleken met een jaar eerder. Apple verkocht 192.7 miljoen iOS toestellen (+39.3 miljoen) en Windows Phone kon met 34.9 miljoen toestellen een stijging van 1.4 miljoen exemplaren rapporteren.

Qua marktaandeel heeft Android nu 81.5% (+2.8%) van de smartphone markt in handen. iOS volgt op gepaste afstand, 14.8% (-0.3%) en Windows Phone is nog altijd de nummer drie, maar nu met 2.7% marktaandeel. Een jaar geleden was dat nog 3.3%. BlackBerry wordt wel nog genoemd maar die fabrikant nadert met rasse schreden de 'nulllijn'. OK, dat zal letterlijk nooit gebeuren (tenzij het merk ophoudt te bestaan), maar 5.8 miljoen verkochte BlackBerry's en een marktaandeel van 0.4% zijn bepaald niet de cijfers die ja aan de aandeelhouders wilt presenteren. Zeker niet als je een jaar geleden nog 19.2 miljoen toestellen verkocht, met een marktaandeel van 1.9%.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.