Nieuws
26 augustus 2019 - Luc Meijs

Android stopt met snoepgoed OS Q wordt 10

Google geeft al sinds jaar en dag hun OS updates codenamen die gerelateerd zijn aan zoetigheden, zo was er Lollipop, Kitkat, Oreo en de meest recente Pie. De fabrikant heeft nu de beslissing genomen om hier vanaf te stappen vanaf Android Q, ik bedoel 10. Omdat er nogal wat verwarring was omtrent de namen van de zoetigheden en de betekenis hiervan in andere talen dan het Engels, heeft de fabrikant er uiteindelijk voor gekozen om met een meer duidelijke benaming door te gaan. Vanaf de komende Android update staat er enkel nog een cijfer ter aanduiding, vanaf nu zullen er geen letters of zoetigheden meer over de virtuele toonbank rollen.
 
'' Als wereldwijd besturingssysteem is het belangrijk dat de namen duidelijk en relatable zijn voor iedereen in de wereld," aldus Google VP productmanagement voor Android Sameer Samat. '' We denken dat deze wijziging helpt om namen van releases eenvoudiger en intuïtiever te maken voor onze wereldwijde gemeenschap ''.
 

Android Q erh… 10
 
Met de komst van het nieuwe Android 10 worden diverse langverwachte features eindelijk beschikbaar voor iedereen. Ook pakt het nieuwe OS een aantal beveiligingslekken en privacy loopholes aan. Het zes maanden durende betaproces van het nieuwe Android 10 is bijna ten einde, de update zal eind deze maand of begin september langzamerhand uitrollen naar de toestellen die deze update tot hun beschikking krijgen. De uitrol kan voor sommige merken / toestellen iets langer duren daar de fabrikanten soms nog hun eigen aanpassingen over Android heen willen leggen. Hieronder een korte opsomming van wat nieuw is binnen Android 10.
 
Privacy loopholes en features
 
Uit een rapport van het International Computer Science Institute bleek dat meer dan 1300 apps in de Amerikaanse Google Play Store routinematig persoonlijke gegevens van gebruikers verzamelden, zelfs als dit expliciet werd geweigerd door relevante
machtigingsinstellingen. Door verschillende slinkse oplossingen kregen appmakers toch toegang tot locatiegegevens, bijvoorbeeld door MAC adressen van routers waarmee je smartphone in verbinding stond of toegang tot het IMEI nummer van je smartphone door middel van app shared data. Omdat privacy steeds vaker in het middelpunt van de belangstelling staat, legt Android 10 dan ook de nadruk op het verbeteren hiervan. Gebruikers hebben nu veel meer controle over apptoegang met betrekking tot locatie, gedeelde bestanden en opslag van foto’s en video’s. Ook zal er een nieuwe feature verschijnen onder de naam Scoped Storage, hiermee heb je als gebruiker inzicht in apps en hun toegang tot externe opslag zoals een SD kaart. Hiermee hoopt de fabrikant de toegang van apps op slinkse manieren tot serienummer, IMEI’s en MAC adressen tegen te gaan. Google zal al deze loopholes en features met de release van het nieuwe Android 10 tegengaan en oplossen.
 

5G & ondersteuning voor foldables
 
Android 10 heeft een aantal features in petto met betrekking tot 5G. Via nieuwe toegevoegde API’s kunnen apps de verbindingssnelheid en latentie van gebruikers detecteren. Dit geeft ontwikkelaars nauwkeurige controle over de gegevens die ze naar gebruikers moeten verzenden, vooral als deze een slechte verbinding hebben of beperkingen hebben voor het downloaden van gegevens. Betreffende de vouwbare toestellen zal Android 10 meer ondersteuning bieden voor opvouwbare en innovatieve schermen. Door middel van UI-continuïteit zal het systeem naadloos kunnen schakelen tussen schermen in opgevouwen en uitgevouwen toestand. Voor ontwikkelaars beschikt Android 10 over een ‘’foldable emulator’’ zodat appmakers van alles kunnen testen voordat ze een app beschikbaar maken voor dit soort toestellen.
 
Dark Theme
 
Android 10 zal eindelijk de langverwachte Dark Theme modus toevoegen. Niet alleen binnen het instellingen menu maar over de hele layout van je OS moet je binnen Android 10 deze donkere modus kunnen instellen. Sommige fabrikanten gingen Android zelf al voor met een eigen dark modus echter is het fijn om te zien dat de OS update dit voor een veel groter publiek toelaat binnenkort. Je kunt het Dark Theme op twee verschillende manieren gaan activeren via opties die zich beide in het meldingsvenster bevinden. De eerste manier is met een dedicated Dark Theme snelle instellingen knop die schakelt tussen het standaard Light Theme en het nieuwe Dark Theme. De tweede manier is om de ​​batterijbesparingsmodus in te schakelen, hiermee wordt automatisch het Dark Theme ingeschakeld. Dit is vooral ideaal voor smartphones met OLED-schermen, zwarte pixels gebruiken aanmerkelijk minder energie dan witte of gekleurde pixels.
 

Biometrische ontgrendeling voor logins en aankopen & enkel nog gebarenbediening?
 
Vingerafdrukscanners, Face-ID en handpalmherkenning zijn functies op je smartphone die al bijna niet meer weg te denken zijn. Sommige apps hebben al flinke ontwikkelingen doorgemaakt en zorgen al lang niet meer enkel voor de ontgrendeling van je smartphone. In Android 10 moet deze feature verder uitgebreid worden zodat je nu ook Face-ID kunt gaan gebruiken om aankopen te autoriseren of in te loggen bij apps. Voor deze Face-ID functie moet het toestel natuurlijk wel de juiste hardware inclusief sensoren aan boord hebben, niet elke smartphone heeft deze functie tot zijn beschikking namelijk.
 
Bij sommige fabrikanten was het je misschien al opgevallen dat je je navigatietoetsen kon aanpassen of zelfs omgooien naar enkel gebarenbediening. Android 10 hint er nu op dat Google enkel nog met gebarenbediening wilt gaan werken en dus de standaard drie navigatietoetsen gaan verwijderen. Fabrikanten voegen zelf natuurlijk nog hun eigen varianten van navigatietoetsen toe waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je dadelijk deze oude vertrouwde functie niet meer hebt, tenzij je een Google Pixel koopt natuurlijk.
 
Buiten al deze features zijn er nog enkele zaken die veranderen in het nieuwe Android 10, zo is er eindelijk officiële ondersteuning voor HDR10+, tal van nieuwe ontwikkelaarstools, nieuwe systeeminstellingen voor connectiviteit & media, ondertiteling van video, audio en het omzetten audio naar tekst via Live caption en een nieuwe manier van multitasken onder het bellen. Voor de volledige tekst en uitleg met betrekking tot al deze features kun je op de site van Google zelf terecht.
 
Bron: Google