Nieuws
12 februari 2014 - Ron Smeets

Android steviger in het zadel dan ooit

Vorige week meldde iDC dat in 2013 wereldwijd voor het eerst meer dan 1 miljard smartphones over de toonbanken gevlogen zijn. Concurrent Canalys kwam overigens niet verder dan 998 miljoen, maar dit ter zijde.

Het zal niemand verbazen dat Android en iOS nog steeds de marktleidende smartphone OS'en zijn. In het vierde kwartaal van 2013 waren 95.7% van alle verkochte smartphones voorzien van een van beide besturingssystemen. Een jaar geleden was dat nog 'slechts' 91.2%. Android zit echter steviger in het zadel dan ooit. Acht van de tien smartphones die verkocht worden hebben het Google OS aan boord.

Overigens is de nummer 1 positie al jaren onbereikbaar gebleken voor iOS of welke concurrent dan ook. Gerekend over heel 2013 lag het marktaandeel van Android op 78.6%. iOS bleef met 15.2% op zeer gepaste afstand. Windows Phone is de nummer 3 met een aandeel van 3.3%. In aantallen betekent dit dat er in 2013, volgens IDC berekeningen dus, 793.6 miljoen Android smartphones verkocht werden, 153.4 miljoen iOS toestellen en 33.4 miljoen Windows Phone's.

Het aantal verkochte Android toestellen steeg met bijna 59%, vergeleken met 2012. Bij iOS bedroeg de stijging net geen 13%, terwijl de verkoopaantallen van Windows Phone bijna verdubbelden (+90.9%) BlackBerry zag haar marktaandeel meer dan halveren; van 4.5% (32.5 miljoen toestellen) in 2012 naar 1.9% (19.2 miljoen toestellen) in 2013.

Ook leuk om te zien is het verloop van de gemiddelde verkoopprijs van smartphones (ASP). Die daalde voor alle OS'en, behalve BlackBerry. Bij Android heeft ruim 42% van alle verkochte smartphones een prijskaartje dat onder de 200 dollar (ca 150 Euro) ligt. De daling van de gemiddelde toestelprijs is overigens niet nieuw. Deze trend is al sinds 2010 zichtbaar. Alleen bij iOS is die pas een jaar later ingezet, toen Apple besloot niet alleen het vorige, maar ook het model daarvoor nog in productie te houden, tegen een iets lagere prijs.

Hieronder enkele lijstjes van IDC.

Smartphone-OS-Marktaandeel-Q42013 Smartphone-OS-Marktaandeel-2013

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.