Entertainment
24 januari 2011 - Ron Smeets

Android Smartphones in de ruimte

Enkele weken werden enkele exemplaren van de Google Nexus S al min of meer de ruimte in 'geschoten'. OK, ze kwamen niet verder dan een kilometer of 30 en hingen aan weerballonnen, maar het een mobieltje was, voor zover bekend, nog nooit zo hoog geweest.

Engelse wetenschappers hebben nu het plan opgevat om een mobielte in een baan rond de aarde te brengen. Waarom? Ze willen zien of mobieltjes in die omstandigheden kunnen 'overleven' en functioneren.

Het toestel wordt niet alleen in een baan om de aarde gebracht, maar men wil het Android toestel (welke het wordt is nog niet duidelijk) ook gebruiken om een satelliet van 30 centimeter te besturen en foto's te maken. De wetenschappers van Surray Satellite Technology Limited (SSTL) zien mogelijkheden voor het gebruik van smartphones in de ruimte. "De huidige toestellen zijn licht, hebben processoren van 1GHz en veel flash geheugen", aldus projectleider Shaun Kenyon. "We willen onderzoeken of mobieltjes op deze hoogte en in deze omstandigheden kunnen werken en of we ze kunnen gebruiken om een satelliet te besturen".

De keuze voor Android is volgens Kenyon een logische beslissing. "Het is een open source systeem dat wij zelf kunnen aanpassen voor de taken in de ruimte. En als we het toestel eenmaal, werkend, in een baan rond de aarde gebracht hebben, dan kunnen we apps ontwikkelen voor andere taken". Wanneer de lancering van de eerste 'Android Smartphone in Space' zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.