Nieuws
29 oktober 2018 - Ron Smeets

Android Pie 9.0 gebruik nog niet meetbaar Lollipop, Marshmallow, Nougat en Oreo draaien op bijna 90% van alle Android toestellen

Deze week verschijnen de nieuwe Google Pixel (3 en 3XL) in de winkels, evenals de Huawei Mate 20 Pro. Allemaal toestellen die af fabriek voorzien zijn van de sinds twee maanden beschikbare nieuwste versie van het Android besturingssysteem, Pie 9.0. Daarnaast zijn er ook al toestellen waarvoor de update al uitgerold is, zoals de Pixel smartphones van 2016 en 2017 en de Nokia 7 Plus. Toch is op de developer pagina van Google waar het gebruik van de verschillende Android versies bijgehouden wordt Android Pie ook na de meting van 26 oktober nog niet te zien. Dat betekent zoveel als dat de versie de drempel van 0.1% nog niet bereikt heeft. Vanaf dat moment neemt Google de versie namelijk op in de betreffende lijst (zie screenshot hieronder).

Lollipop, Marshmallow, Nougat en Oreo op ruim 78% van alle Android toestellen
De fragmentatie van alle Android versies is al jaren een doren in het oog van menig app-ontwikkelaar en ook Google is er niet echt blij mee. Op dit moment draait nog bijna negen op de tien – 88.6% om precies te zijn - van alle Android toestellen die in de laatste week van oktober de Play Store bezocht hebben op Oreo, Nougat, Marshmallow of Lollipop. De rest, bijna 22% maakt zelfs gebruik van een nóg oudere Android versie. Daarom is twee jaar geleden de Project Treble update in het leven geroepen. Vanaf Android Oreo 8 zijn fabrikanten verplicht om ondersteuning daarvoor op te nemen in hun toestellen. Project Treble maakt het namelijk mogelijk dat het Android OS los van software (apps, User Interface) die de fabrikant zelf nog aan hun Android versie toevoegen geüpgrade kan worden. Dan hoeven gebruikers niet meer op de nieuwste Android versie te wachten totdat de fabrikant haar eigen software aangepast heeft. Als ze dat al van plan zijn. Veel toestellen, met name de goedkopere modellen van zowel de grote als kleinere merken, worden na release helemaal nooit voorzien van een nieuwe Android versie. De kans is klein dat dit voor die type toestellen ook na implementatie van Project Oreo veel gaat veranderen. Het versie-fragmentatie probleem van Android zal dus nog wel even blijven bestaan.

Project Treble verplicht vanaf Oreo; waarom nog geen Pie voor die toestellen?
Dat Project Treble nog niet de oplossing biedt die Google en gebruikers ervan hoopten blijkt wel uit het feit dat van de Android Oreo toestellen die momenteel in gebruik zijn – 21.5% van alle Android smartphones – in ieder geval nog ruim minder dan 0.1% (de meet-drempel) al van Android Pie voorzien is. Daarbij moet ik wel aantekenen dat de Project Treble ondersteuning alleen verplicht is voor toestellen die af fabriek uitgerust werden met Android Oreo. Dat betekent dat zeker niet 100% van alle Oreo toestellen dus al de Pie upgrade zouden hebben kunnen krijgen. Maar voor een groot deel, dat eind vorig jaar en in de loop van 2018, standaard met Oreo verschenen en gekocht is, geldt dat natuurlijk wel. En ook die hebben de Pie upgrade dus nog niet gehad. Volgens Google had dat meteen na de release zonder problemen wel gedaan kunnen zijn. Enfin, de praktijk wijst uit dat de fabrikanten daar nog lak aan hebben, of er in ieder geval (nog) nauwelijks iets mee doen. Het zal mijn dan ook benieuwen of dit probleem ooit getackeld gaat worden.

Beveiligingsupdates worden verplicht?
Het updaten van toestellen naar de nieuwste Android versies heeft overigens niets te maken met het uitrollen van de maandelijkse beveiligingsupdates. Maar ook daarmee is het soms droevig gesteld. De grote en bekende merken (Samsung, Huawei, Nokia etc) rollen die maandelijkse beveiligingsupdates nog wel regelmatig en op tijd uit – enkele uitzonderingen daargelaten – maar bij veel van de kleine fabrikanten is dat zeker niet het geval. Vorige week dook in de VS het gerucht op dat Google de fabrikanten vanaf eind januari 2019 wil gaan verplichten om hun Android toestellen minimaal twee jaar lang te voorzien van de meest recente beveiligingsupdates en -patches. Letwel, de berichtgeving hierover, die gebaseerd is op uitgelekte stukken van Google, spreekt over een verplichting voor toestellen waarvan er minimaal 100.000 verkocht zijn.

Google Distribution Dashboard