Nieuws
07 februari 2018 - Ron Smeets

Android Oreo gebruik blijft nog steeds ver achter Nieuwste Google Smartphone OS versie amper op 1.1% van alle Android toestellen

Het wordt eentonig, maar ook vier maanden nadat de nieuwste Android versie, Oreo, beschikbaar kwam groeit het gebruik van de vorige versie, Android Nougat, nog altijd sneller. Google heeft op haar developer forum de meest recente gebruikscijfers van alle nog actieve Android versies gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de penetratie van Oreo 8.0 en 8.1 de afgelopen maand steeg van 0.7% naar 1.1%. Ter vergelijk, Nougat 7.0 en 7.1 staan nu op 28.5% van alle Android toestellen, een stijging van 2.2% ten opzichte van een maand eerder.

Oreo alleen ‘groter’ dan Gingerbread en Ice Cream Sandwich
Daarmee is Nougat ook de meest gebruikte Android versie, op de voet gevolgd door Marshmallow met 28.1%, maar wel met dat verschil dat Marshmallow’s aandeel daalt. Alle oudere Android versies – van Gingerbread tot en met Lollipop – zien hun marktaandeel ook dalen, maar alleen Gingerbread en Ice Cream Sandwich worden momenteel op minder Android toestellen gebruikt dan Oreo. Wat dat betreft is er nog niet veel veranderd ten opzichte van een maand geleden. Het is echt wachten op de release van de eerste populaire toestellen die standaard met Android Oreo uitgerold worden. Of Samsung moet er voor de winkelrelease – waarschijnlijk op 16 maart - van de Galaxy S9 en S9+ nog in slagen de Oreo update voor de S8 en de S8+ wereldwijd uit te rollen.

Zoals altijd zijn bovenstaande gebruikscijfers over een periode van twee weken verzameld op basis van Android toestellen die de Google Play store bezoeken. Custom Android versies die niet van de Play Sore gebruik maken worden ook niet meegeteld, maar dat heeft volgens Google nauwelijks impact op de verschillende Android aandelen zoals die iedere maand gepubliceerd worden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.