Nieuws
16 november 2011 - Ron Smeets

Android nu op 52.5% van alle smartphones

Dat Android, als smartphone (en tablet) OS in drie jaar tijd uitgegroeid is tot een mega succes is zeker geen nieuws meer, maar vanochtend zag ik deze grafiek met daarin de wereldwijde marktaandelen van de verschillende mobiele OS'en.

Daarin wordt het succes van Android nog maar weer eens overduidelijk gemaakt. Het 'Mobiele Google OS' heeft op dit moment (Q3 2011) meer dan de helft, 52.5% om precies te zijn, van de wereldwijde smartphone markt in handen. Meer dan een verdubbeling vergeleken met een jaar geleden (Q3 2010). De getallen voor de Tablet markt zitten, in tegenstelling tot de eerste versie van dit artikel, hier niet in (update, red. 19u10).

De grafiek start in Q4 van 2009. De verdelingen lagen toen iets (understatement) anders. Android stond toen nog onder de 10%, net als Microsoft. Het marktaandeel van iOS lag rond de 17%, RIM (Blackberry) rond de 20% en Symbian was toen nog de onbetwiste marktleider met ca. 43%. Natuurlijk spraken we in die tijd, eind 2009 nog over hele andere aantallen smartphones en tablets, met mobiele OS'en, bestonden feitelijk helemaal nog niet. In het derde kwartaal van 2011 werden in totaal 115 miljoen smartphones verkocht, op een totaal aantal mobiele toestellen van 440.5 miljoen.

Inmiddels, in Q3 van 2011, liggen de verhoudingen dus heel anders. Android is nu met 52.5% de onbetwiste nummer 1, Symbian is meer dan gehalveerd met een marktaandeel van 16.9% en ook RIM is bijna gehalveerd met 11% marktaandeel. iOS is redelijk stabiel gebleven, 15%, maar heeft in de afgelopen drie maanden wel zo'n 3% moeten inleveren. Microsoft (1.5%) en Bada (2.2%) zijn de 'hekkesluiters'.

Gartner's analisten hebben ook gekeken naar de marktaandelen in de totale mobiele telefoonmarkt (smart- en feature phones). Daar is Nokia nog wel de nummer 1 (volgens de verkoopcijfers over Q3 van 2011). De finnen verkochten in dit kwartaal ruim 105.3 miljoen toestellen (23.9%). Samsung staat zeer vast op plek 2 met 78.6 miljoen verkochte toestellen (17.8%). De strijd om de derde plek wordt steeds spannender. Waar LG enkele maanden geleden nog een 'ruime' voorsprong had zijn er nu drie fabrikanten die naar de derde plek op stomen. LG heeft die nog wel in handen met 21 miljoen verkochte toestellen en 4.8% marktaandeel, maar Apple (17.3 miljoen en 3.9%), ZTE (14.1 miljoen en 3.2%) en HTC (12.1 miljoen en 2.7%) stijgen terwijl LG's martkaandeel daalde (vergeleken met Q3 een jaar geleden) van 6.6 naar 4.8%. Zie de grafiek hieronder:

En nog even het overzicht van het aantal verkochte smartphones in Q3, verdeeld per OS:

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.