Nieuws
18 april 2011 - Ron Smeets

Android Nr 1 smartphone OS in Frankrijk, Duitsland en UK

In Nederland, afgaande van cijfers uit februari, is Android na iOS nog steeds het op één na populairste smartphone OS. Hoe lang dat nog zal duren is nog maar de vraag. Apple (iOS) leverde de afgelopen maanden al zo'n 9% van haar marktaandeel in (van 61% naar 52%)  terwijl Android fors groeide, naar 27% marktaandeel in februari.

In de drie grootste West-Europese landen is Android inmiddels al het nummer 1 smartphone OS geworden, zo blijkt uit marktonderzoek van ComTech.

De onderzoekers baseren zich op verkoopcijfers in de twaalf weken voorafgaand aan 20 maart van dit jaar. In de UK was gedurende die periode 38% van alle verkochte smartphones een Android toestel. In Frankrijk lag dit percentage op 35.9% en in Duitsland op 35.5%.

Wat ook opvalt is dat het succes van Android, in diezelfde periode, in de VS nog veel groter was. In het thuisland van de iPhone was 54.7% van alle verkochte smartphones in die twaalf weken een Android toestel. In Japan presteerde Android nog iets beter met 58.3%.

Overigens bleek uit een onderzoek van The Phone House, medio maart, dat Android in Nederland inmiddels ook al het nummer 1 smartphone OS zou zijn. Dat onderzoek was echter gebaseerd op een enquete onder 1000 smartphone gebruikers en niet op daadwerkelijke verkoopcijfers.

Hieronder staan een tweetal tabellen waarin de onderzoeksresultaten (verkoopcijfers) in vier Europese landen (de drie eerder genoemde plus Italië) en de VS, Japan en Australië opgesomd worden. Let daarbij ook op de vrije val van Symbian dat in alle landen, vergeleken dezelfde periode een jaar geleden, vrijwel tussen de 15 en 20% marktaandeel heeft moeten inleveren. Hetzelfde geldt voor het aandeel van iOS in de UK, Frankrijk en, in iets mindere mate, Duitsland.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.