Nieuws
15 augustus 2014 - Ron Smeets

Android marktaandeel nadert 85%; Windows Phone daalt

De analisten van IDC hebben de meest recente marktaandelen van de verschillende besturingssystemen, aan de hand van de verkopcijfers in het tweede kwartaal van dit jaar, berekend.

Het zal niemand verrassen dat de dominantie van Android nog altijd in takt gebleven is. Sterker nog, het Google OS heeft inmiddels 84.7% van de smartphone markt in handen. iOS volgt op een lichtjaar afstand maar staat met 11.7% nog altijd stevig op de tweede plek. Enigszins zorgwekkend is het feit dat Windows Phone nog maar 2.5% marktaandeel heeft. Een jaar geleden was dat nog 3.4%.

Toch blijft Microsoft het derde smartphone OS, maar dat komt ook doordat BlackBerry verder is weggezakt naar 0.5% en het succes van andere, nieuwe, systemen (Firrefox, Ubuntu, Jolla) uitblijft. Maar hoe je het ook bekijkt, het Microsoft OS, en de bijbehorende Lumia toestellen, kunnen nog steeds geen echte potten breken. In het tweede kwartaal van 2014 werden er 7.4 miljoen van verkocht. Ter vergelijk; er vlogen in diezelfde periode meer dan 255 miljoen Android toestellen over de diverse toonbanken.

Microsoft (ook met de pet van Nokia) zal zich dus iets moeten laten invallen. De update naar Windows Phone 8.1 en de komst van nieuwe, ook goedkope, toestellen zouden daarbij kunnen helpen, maar om echt een succes te worden en in de buurt van het marktaandeel van iOS te kunnen komen moet er nog veel, heel veel, gebeuren. Wellicht dat de mogelijke terugkeer van HTC op de Windows Phone trein kan helpen?

Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat Microsoft, Windows Phone en Nokia voor de derde opeenvolgende keer het jaar van de waarheid tegemoet gaan. Verschil is wel dat Nokia nu van Microsoft is. Maar of dat helpt? Positief is wel dat Microsoft in diverse ontwikkelende telecommarkten fabrikanten heeft weten te strikken die Windows Phone toestellen gaan produceren (BLU, Micromax, Prestigo en Yezz bijvoorbeeld). 

Bron: IDC

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.