Nieuws
08 mei 2015 - Ron Smeets

Android levert marktaandeel in, iOS en Windows in de lift Google OS nog steeds, en met afstand, de nummer 1 van de wereld

Android is al jaren het meest gebruikte OS voor smartphones (en tablets) en dat zal ook nog wel een aantal jaren zo blijven. Toch lijkt het er sterk op dat de groei er uit is bij het Google OS. Vorig jaar werd nog bijna de 85% marktaandeel (wereldwijd) gehaald. Uiteindelijk kwam het, gerekend over heel 2014, uit io iets meer dan 81%. Daarmee verstevigde het Google OS haar marktleidende positie.

Inmiddels, na vier maanden in het nieuwe jaar, blijkt dat het aandeel van Android in heel wat landen toch licht aan het dalen is. De vraag is nu natuurlijk of dit een tijdelijk 'dipje' wordt of dat de concurrentie eindelijk aan een serieuze inhaalslag begonnen is. De komst van de nieuwe iPhones, eind 2014, en het verkoopsucces dat Apple daarmee boekt, zal voor een deel debet zijn aan de daling van het aantal Android kopers. De komende maanden zal moeten blijken of die trend zich doorzet.

Uit (verkoop)gegevens die verzameld worden door het Kantar Worldpanel blijkt dat in de vijf grote Europese markten (Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië en Spanje) het marktaandel van Android in de afgelopen 12 maanden met 3.1% gedaald is naar 68.4%. Het aandeel van iOS steeg in diezelfde periode met 1.8% naar 20.3%. Opvallend is dat ook Windows Phone weer in de lift zit. Het aandeel van het Microsoft OS steeg eveneens met 1.8% naar 9.9%.

De grootste klap voor het Google OS werd echter uitgedeeld door de Chinezen. Vorig jaar had Android daar nog een marktaandeel van 80%. Nu is dat nog 'maar' 72%. iOS zag haar aandeel in China met ruim 9% stijgen naar 26.1%. Windows bleef ongewijzigd op 1.2%.

In de VS bleven de marktaandelen van de verschillende OS'en nagenoeg ongewijzigd; Android steeg 0.2% naar 58.1% en iOS daalde 0.2% naar 36.5%. Windows bleef met een verlies van 0.1% steken op 4.3%.

Het lijkt er dus op dat de komst van de grotere iPhone 6 (en 6 Plus) een positieve invloed hebben op het marktaandeel van de Amerikaanse fabrikant in het Europese en Chinese deel van de wereld en dat het aandeel van Apple in de VS zijn maximum bereikt heeft.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.