Nieuws
19 september 2011 - Ron Smeets

Android in gevaar na ruzie met Oracle om gestolen Java code?

De telecomwereld is al jaren een strijdtoneel voor vele patent, design en copyright ruzies maar de afgelopen weken en maanden is het toch vooral de strijd tussen Apple en Samsung die voortdurend in het nieuws komt.

Toch is er nog een andere, hele grote, zaak die ook al meer dan een jaar sleept. De ruzie tussen Google (Android) en Oracle (Java).

Daarbij gaat het om het vermeend, onterecht, gebruik van bepaalde Java code door Google in haar Android OS. In 2006 stelde de toenmalige eigenaar van Java, Sun Microsystems, aan Google voor om een licentie voor die code te kopen voor 100 miljoen dollar. Dat aanbod werd echter door Google afgeslagen en de zaak leek daarna als een nachtkaarsje uit te gaan.

Echter, toen Oracle in 2010 Java van Sun overnam besloot de nieuwe eigenaar om Google toch te gaan aanklagen voor de schending / diefstal van de Java code. Aanvankelijk eistte Oracle een schadevergoeding van zo'n 6.1 miljard dollar maar dat bedrag werd begin dit jaar verlaagd naar 2.6 miljard. In juni gaf een rechter Oracle het advies om haar claim nogmaals bij te stellen en hij stelde voor dat Oracle een schadevergoeding van rond de 100 miljoen dollar zou eisen, gelijk aan het bedrag dat Sun ooit voorstelde als licentie-fee voor het gebruik van de betreffende Java broncode in Android.

Inmiddels is duidelijk geworden dat beide partijen er sindsdien nog niet met elkaar uitgekomen zijn en nu heeft een rechter bepaald dat de claims van Oracle tegen Google in deze zaak gegrond zijn en dat de rechtzaak door mag gaan. Hiermee hoopt de rechter beide partijen alsnog er toe te bewegen om de zaak buiten de rechtbank op te lossen. Daarvoor hebben ze tot oktober de tijd gekregen. Als ze er dan niet uit zijn dan zal de rechtzaak dus gaan lopen.

Om voor die tijd tot een oplossing te komen moeten de CEO's van Oracle en Google, Larry Ellison en Larry Paige, deze week in een rechtbank in San Jose verschijnen alwaar onder begeleiding van een rechter getracht zal worden beide partijen dichter bij elkaar te brengen in deze zaak. Lukt dat niet, dan zal de zaak voor een jury-rechtbank uitgevochten gaan worden en dan kan het, met alle mogelijke hogere beroepen en dergelijke, nog wel eens heel lang gaan duren en heel veel geld gaan kosten, voor beide partijen. Volgens Larry Paige van Google zou zal dure licentie fee (die rond de 15 dollar per toestel kunnen gaan bedragen) de ontwikkeling en het succes van Android, dat door Google als Open Source code 'weggegeven' wordt aan de verschillende fabtikanten, aardig in de weg kunnen gaan staan.

Het is echter nog maar zeer de vraag of Oracle zich zal laten verleiden om accoord te gaan met een regeling van 100 miljoen dollar (of daaromtrent). In een eerdere zaak tegen SAP wist men al 1.3 miljard dollar aan schadevergoedingen in de wacht te slepen, vooral dankzij een bijzonder goed optreden (als getuige) van CEO Larry Ellison van Oracle. En Foss Patents heeft dit weekend een aardige analyse gemaakt waarin beredeneerd wordt dat de huidige zaak tussen Oracle en Google zo groot geworden is (mede door het succes van Android) dat een licentie fee van 15 dollar betekent dat Google meer dan 3 miljard dollar (met de huidige licentie-activeringen van Android) per jaar zou moeten afdragen aan Oracle. En met die bedragen in het achterhoofd zal Oracle niet zo gauw meer accoord gaan met een 'aalmoes' van 100 miljoen dollar.

Klinkt allemaal heel leuk en aardig, maar als Google inderdaad de Java code onterecht gekopieerd heeft, dan zullen ze voor die actie uiteindelijk toch op de blaren moeten gaan zitten ;-)) Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.