Nieuws
14 november 2017 - Ron Smeets

Android fragmentatie is een blijvertje Een op de vijf toestellen draait op KitKat of ouder

Nu er nog maar twee smartphone besturingssystemen zijn die er toe doen is het wel weer eens leuk om te kijken naar het gebruik en de penetratie van de verschillende nieuwe versies van Android en iOS. Het is natuurlijk een vergelijking die volledig scheef gaat. Android wordt door tientallen fabrikanten gebruikt op toestellen die qua hardware specificaties soms mijlenver uiteen liggen terwijl iOS voor maar één smartphone merk gemaakt wordt. Dat ga ik dan dus ook niet vergelijken.

Fragmentatie blijft een issue
Enkele jaren geleden werd er heel veel gesproken over de fragmentatie van de verschillende Android versies. Dat is vooral een doorn in het oog van app ontwikkelaars. Hoe meer verschillende versies in omloop zijn, en een substantieel marktaandeel hebben, hoe meer werk zij moeten verzetten om een app ook te laten werken met oudere versies van Android op het moment dat een nieuwe versie geïntroduceerd word. Op dit moment bijvoorbeeld, draait 21% van alle Android toestellen op KitKat of ouder, Android versies uit de periode 2010 t/m 2013. Een groot deel daarvan (tot Jelly Bean) wordt zelfs niet meer voorzien van beveiligingsupdates. Ter vergelijk, het aandeel Nougat en Oreo, de twee nieuwste Android versies, bedraagt momenteel 20.9%.  De meest gebruikte Android versie is momenteel Marshmallow (6.X) uit 2015 dat nog steeds op bijna 1 van de 3 Android toestellen draait.

Het voordeel van ‘pushen’ versus wachten op fabrikanten
Natuurlijk Oreo is pas enkele weken beschikbaar, maar dat geldt ook voor iOS 11 en dat draait nu al op meer dan de helft van alle iPhones. Zoals gezegd, een scheve vergelijking, maar het geeft wel aan welke voordelen het systeem van Apple heeft waarbij het OS maar voor één type toestel (met een beperkte hoeveelheid modeljaren) geschikt is. Ten eerste kan Apple daardoor beslissen om nieuwe OS versie’s letterlijk naar de toestellen te pushen. Bij de verspreiding van een nieuwe Android versie moeten de fabrikanten zelf aan de slag en dus bepalen zij ook zelf wanneer, en voor welke toestellen, de nieuwe Android versie beschikbaar gemaakt zal (en kan) worden.

Android versie upgrade kost ca. 100.000 euro per toesteltype
Maar er is nog een factor. De kosten voor een versie upgrade van Android liggen gemiddeld rond de 100.000 euro per toesteltype. Dat betekent dus dat veel fabrikanten, en dan niet de Samsung’s van deze wereld, weloverwogen keuzes zullen moeten maken welke toestellen wel en welke niet in aanmerking komen voor een Android versie upgrade. Er zijn zelfs fabrikanten die een toestel uitbrengen met een bepaalde Android versie en vervolgens alleen twee of drie jaar de beveiligingsupdates uitrollen. En ook de grotere fabrikanten zoals Samsung, HTC, LG en Sony maken al jaren weloverwogen upgrade keuzes. Toestellen die ouder zijn dan twee jaar, en geen flagship status hadden, krijgen vaak maar één Android versie upgrade.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.