Nieuws
28 juli 2008 - Ron Smeets

Android en Symbian samen verder?

Dat is in ieder geval wat analisten van J. Gold Associates voorspellen. De reden? Google, de mede-oprichters van het Android platform, roept al maanden dat hun nieuwe Open Source besturingssysteem voor (Smart)phones de 'Next Big Thing' zal worden.

Nokia en Symbian, respectievelijk de meest succesvolle toestel fabrikant en het (nu nog) meest succesvolle besturingssysteem voor Smartphones, hebben onlangs de handen ineengeslagen om een (nieuw) Open Source besturingssysteem voor (Smart)phones te ontwikkelen.

Het moge dus duidelijk zijn dat beide systemen hetzelfde doel nastreven en analisten voorspellen nu dus dat de twee kampen binnen nu en zes maanden een verregaande samenwerking bekend zullen maken.

Natuurlijk zou een dergelijke fusie slecht nieuws betekenen voor de concurrentie (met name Windows Mobile) van beide systemen, die dan dus één worden. Van de andere kant denk ik dat Nokia nu ook weer niet het bedrijf is dat zomaar ineens een compleet nieuw besturingssysteem (Android in dit geval) in haar toestellen zal introduceren dat zich verder nog nooit bewezen heeft.

Met andere woorden, een samenwerkin of zelfs fusie, tussen Nokia / Symbian en Google / Android zou wel eens ertoe kunnen leiden dat de ontwikkeling van Android vertraging op zal lopen omdat Nokia zoals gezegd nu eenmaal bekend staat als een degelijke ontwikkelaar die meer tijd nodig heeft voordat een toestel / besturingssysteem in de markt losgelaten wordt.

Overigens hebben zowel Google als Nokia en Symbian inmiddels al gereageerd op deze voorspellingen. Zij noemen het allemaal klinkklare onzin. We zullen zien!

Afbeelding via: Engadget MobileGerelateerde links:
Eerste 'Symbian Foundation' toestellen komen in 2010
Eerste Google Android Phones komen 'pas' in Q4
Symbian wordt een Open Source platform
Android op de Nokia N95
Google bevestigt de komst van Android Phones in 2008
Windows Mobile 7 en 8 worden echt beter
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.