Nieuws
07 september 2014 - Ron Smeets

Android en iOS in de VS dichter bij elkaar volgens Comscore

Onlangs werd nog becijferd dat Android nu al bijna 85% van de wereldwijde smartphone markt in handen heeft en dus nauwelijks nog in te halen lijkt. Twee landen sprongen er uit voor wat betreft het aandeel van iOS. In de VS en Groot Brittannië is het marktaandeel van Apple met ca 30% gemiddeld dubbel zo groot als in de rest van de wereld en dat van Android ruim 20% lager dan gemiddeld.

Deze week kwam Comscore, een andere marktonderzoeker, met totaal andere cijfers voor de Amerikaanse markt op de proppen. Daarin liggen de marktaandelen van Android en iOS een stuk dichter bij elkaar.

Sterker nog; de cijfers van juli 2014 van Comscore zijn nagenoeg gelijk aan die van Kantar over de periode juli 2013; een jaar geleden dus. Volgens Kantar had Android in juli van dit jaar, 2014, een marktaandeel van bijna 63% versus de 51.5% die Comscore berekende. iOS had volgens Kantar bijna 31% marktaandeel terwijl Comscore uit kwam op 42.4%. Nu zitten er vaker verschillen in de resultaten van verschillende analysten en marktonderzoekers, maar een afwijking van meer dan 10% is wel erg veel. Een van beiden heeft dus hoe dan ook niet goed gerekend en zoals zo vaak zal de waarheid wel ergens in het midden liggen ;)

Comscore keek ook naar de smartphone marktaandelen van de verschillende fabrikanten in de VS. Apple bleef met 42.4% verreweg de nummer 1. gevolgd door Samsung met 28.4%. De Top 5 werd verder bevolkt door LG (6,4%), Motorola (5.7%) en HTC (4.7%). Daarbij moet wel gezegd worden dat op Apple en Samsung na, de hele Top 5 marktaandeel inleverde vergeleken met drie maanden geleden.

Tot slot werd ook nog gekeken naar het bereik van smartphone apps. Het zal niemand echt verbazen dat Facebook daar ruim bovenaan staat. Daarna komen YouTube, Google Play, Google Search en Google 5. De eerste 'echte' Apple app staat op de elfde plek; Apple Maps. Hieronder de verschillende tabellen met resultaten van Comscore.

Marktaandeel merken: US-Smartphone-Fabrikanten-Juli2014

Marktaandeel OS: US-Smartphone-OS-Juli2014

App gebruik: US-Smartphone-Apps-juli2014

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.