Nieuws
07 juli 2015 - Ron Smeets

Android en iOS goed voor meer dan 90% van al het mobiele internetverkeer Maar het aandeel van het Google OS daalt licht terwijl iOS weer stijgt

Precies een jaar geleden, juli 2014, ging Android iOS voorbij als OS dat het meeste mobiele internetverkeer (smartphones en tablets) genereert. In de maanden daarna bleef Android die leiding vasthouden maar beide OS'en ontliepen elkaar nauwelijks. Tot april van dit jaar. In die maand groeide het aandeel van Android ineens met 5% terwijl iOS ca. 4% inleverde. Inmiddels is het Google OS goed voor 51% van al dat verkeer. IOS neemt 40.8% voor haar rekening. Bijzonder is wel dat het aandeel van Android de afgelopen twee maanden licht daalt terwijl dat van iOS licht stijgt. De twee kruipen dus weer naar elkaar toe, zo lijkt het.

Wat de oorzaak was voor de forse stijging van het mobiele internetverkeer door Android in april is niet echt duidelijk te zeggen. De komst van de Galaxy S6 zou daar een rol in gespeeld kunnen hebben. Dat toestel ging de eerste weken met miljoenen tegelijk over de toonbanken. Echter, datzelfde gold voor de iPhone 6 (Plus) in oktober van vorig jaar, zonder dat de gevolgen daarvan heel duidelijk zichtbaar waren.

Maar goed, Android en iOS genereren samen dus bijna 92% van al het mobiele internetverkeer. Windows Phone moet het doen met 2.3%. Het Microsoft OS staat daarmee op de vierde plek, ruim achter Java ME (3.2%). Symbian is inmiddels weer 'groter' dan BlackBerry. Het verouderde ex-Nokia OS scoort 1.4% terwijl het steeds minder populaire BB OS op 1.1% blijft steken.

Bron: Statista, Header foto

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.