Nieuws
25 mei 2012 - Ron Smeets

Android en iOS goed voor 82% Smartphone marktaandeel

De analisten van IDC hebben becijferd dat Android en iOS, gezamenlijk, in het eerste kwartaal van 2012 82% van de wereldwijde smartphone markt in handen hadden. Een jaar eerder was dat nog ruim 54%.

De grootste verliezer was, neit geheel onverwacht, Symbian. Dat OS zag haar marktaandeel dalen van 26% in Q1 2011 naar 6.8% een jaar later.

Ook RIM (BlackBerry OS) moest marktaandeel inleveren. Het 'Canadese' smartphone OS had in Q1 van 2012 nog een marktaandeel van 6.4%. Een ruime halvering ten opzichte van de 13.6% die BlackBerry OS een jaar eerder nog wist te scoren.

En Windows Phone (plus Windows Mobile)? Ook dat OS moest marktaandeel inleveren en daalde van 2.6% in Q1 2011 naar 2.2% dit jaar. De moeite die Microsoft en Nokia doen om Windows Phone weer op de kaart te zetten betaalt zich dus nog niet uit. Daarbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat er in verhouding wel meer en meer Windows Phone toestellen verkocht worden dan er 'Windows Mobile' toestellen 'overblijven. Dat betekent echter ook dat de 'oude' Windows Mobile gebruikers niet zo maar, of automatisch, voor Windows Phone kiezen.

Het hele lijstje van IDC: IDC-Smartphone-OS-Q12012

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.