Nieuws
01 oktober 2010 - Ron Smeets

Android browsers getest

Mobiele webbrowsers zijn er in alle soorten en maten. De snelheid van die browsers varieert nogal eens, en dan bedoel ik niet de vanwege de variabele mobiele datasnelheden waar je in de meeste gevallen mee te maken hebt.

PC World heeft een zestal mobiele browsers voor Android smartphones  aan een snelheidstest onderworpen, Om de factor van het netwerk uit te schakelen hebben ze de browsers getest vanuit een WiFi netwerk. Daarnaast hebben ze alle (op één na) browsers ook op hetzelfde toestel gestest, de Motorola Droid X.

Voor het testel van de Alpha release van Fennec (van Mozilla) moesten ze de HTC EVO 4G gebruiken. Dat toestel beschikte wel over dezelfde processorsnelheid als de Motorola Droid X maar ik vind het testen van een Alpha release niet echt relevant. De snelheid van de definitieve versie (die er dus nog niet is) kan natuurlijk door aanapssingen in de software nog veranderen.

Enfin, kijkend naar de overige vijf browsers, Skyfire 2.0, Opera Mini, Dolphin HD en de twee standaard browsers van Androd 2.1 en 2.2, dan valt met name op dat Skyfire het heel erg goed doet bij het laden van een site die voor het eerst bezocht wordt (nog geen data in de browser cache dus). Skyfire laadt sites dan gemiddeld binnen 8 seconden in terwijl Opera Mini en de Android 2.2 browsers  ruim 3 seconden meer nodig hebben (zie ook de grafiek hieronder). Dolphin HD en de Android 2.1 browsers hebben zelfs ruim 10 seconden meer nodig. Fennec Alpha spant de negatieve kroon door bijna 16 seconden meer tijd nodig te hebben, maar dat resultaat zou ik nog niet te zwaar aan willen wegen. Android-Browser-Vergelijk-Snelheidn

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.