Nieuws
21 januari 2013 - Ron Smeets

Android blijft hét 'phablet' platform in 2013 (duh!)

Sommige voorspellingen zijn gewaagd. Deze hoort daar duidelijk niet bij. Bronnen uit de industrie, zo meldt DigiTimes, hebben namelijk uitgesproken dat Android in 2013 het belangrijkste smartphone OS blijft voor de zogenaamde phablets . Dit zijn de toestellen met een (full HD) scherm van 5 inch en groter. Denk aan de Galaxy Note (II), de Xperia Z en de Huawei Ascend Mate; om er maar eens een paar te noemen.

Je hoeft geen bolleboos te zijn om deze voorspelling te doen. De andere OS'en (Windows Phone, iOS en BlackBerry 10 bijvoorbeeld) hebben immers nog geen support voor dergelijke schermresoluties (Windows Phone) of de diverse fabrikanten hebben nog geen phablets met die OS'en gepresenteerd.

De 'voorspelling' van de 'industriële bronnen' hebben dus een heel erg hoog 'duhhh!' gehalte. Het komt overeen met diegenen die in 2010 riepen dat de iPad (iOS dus) dat jaar het grootste tablet OS zou blijven ;-)

Dat gezegd hebbende ga ik er van uit dat het ook nog wel een tijdje zal duren voordat de eerste phablets verschijnen die niet op Android draaien. Microsoft zal hiervoor natuurlijk de specs (support voor) van de maximaal ondersteunde schermresolutie moeten aanpassen. HTC heeft onlangs al gezegd dat een Windows Phone 8 toestel met een 5 inch (of groter) display met de huidige maximale schermresolutie een onzinnig apparaat zou zijn. Hooguit handig voor personen met slechte ogen. Bronnen melden dat Nokia ook geen 5 inch smartphone in de planning heeft staan voor 2013.

Of er een BlackBerry 10 phablet gaat komen? Dat zal moeten blijken. Op 30 januari waarschijnlijk nog niet, maar wellicht dat de Canadese fabrikant later dit jaar nog wat leuks presenteert. Van Apple verwacht ik voorlopig geen 5 inch smartphone. Het heeft al 5 jaar geduurd voordat de Amerikaanse fabrikant van 3.5 naar 4 inch overstapte. We zullen het wel zien.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.