Nieuws
23 augustus 2016 - Ron Smeets

Android 7.0 Nougat nu beschikbaar Uiteraard eerst weer alleen voor de Nexus smartphones

Het werd de laatste weken al verwacht werd en Google gisteravond dan ook bekend gemaakt dat de nieuwste Android versie, 7.0 Nougat, nu officieel beschikbaar is. Dat wil natuurlijk weer niet zeggen dat iedereen de update al kan downloaden en installeren.

Uiteraard brengt Android 7.0 weer de nodige veranderingen en verbeteringen met zich mee. Dat is althans een van de voornaamste rederen waarom Google, en ook de concurrenten, regelmatig met een nieuwe versie van een OS op de proppen komen. Waar veel van verwacht wordt is het feit dat Android Nougat beter is voor het uithoudingsvermogen van de accu. Door verdere optimalisatie van Doze zou je met deze versie tot 30% meer uit je accu kunnen halen. Dat is natuurlijk altijd een welkome verbetering, toch?

Verder is het instellingen pull-down menu aangepast zodat je daar meer opties kwijt kunt en Google heeft het design van de notificaties verfrist en verbeterd zodat ze er fraaier uitzien en je direct kunt reageren, zonder dat de app waar de betreffende melding van is eerst weer geopend moet worden. Uiteraard zou Android 7.0 in zijn algemeenheid ook weer wat sneller en efficiënter werken dan zijn voorganger, maar dat zijn aanpassingen die elk jaar gelden.

Noemenswaardig is zeker ook nog de zogenaamde Data Saver optie. Als je die inschakelt dan kun je heel wat MB's uit je databundel besparen. Android 'blokkeert' dan namelijk alle achtergrondprocessen die mobiele data verstoken. Dit is vooral een handige functie wanneer je in het buitenland bent waar je doorgaans de beschikking hebt over kleinere databundels.

Zoals gewoonlijk zijn eerst de bestaande Nexus toestellen aan de beurt. Die krijgen de komende dagen en weken vanzelf een melding dat de nieuwe Android versie klaar staat om geïnstalleerd te worden. Het eerste niet-Nexus toestel met Android 7.0 wordt de LG V20 die over twee weken gepresenteerd zal worden. De meeste andere fabrikanten hebben overigens ook al laten weten dat hun vlaggenschepen, en recente andere toestellen, die vorig en dit jaar op de markt gekomen zijn ook voorzien zullen worden van de nieuwste Android versie. Er is echter nog van geen enkel toestel bekend wanneer de Nougat update beschikbaar komt.

Ongeduldige Nexus gebruikers kunnen er ook voor kiezen om de nieuwe software handmatig te downloaden en installeren. Dat heeft wat meer voeten in aarde omdat je daarvoor onder anderen gebruik moet maken van je PC en de ADB tool uit de Android Developer Kit. Kortom, je moet een beetje weten waar je mee bezig bent. Anders gewoon enkele dagen, of weken, geduld uitoefenen ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.