Nieuws
03 augustus 2016 - Ron Smeets

Android 6.0 Marshmallow gebruik doorbreekt de grens van 15% Marshmallow is nog altijd minder 'populair' dan Lollipop, KitKat en Jellybean

Als de berichten kloppen dan wordt Android 7.0 Nougat eind deze maand officieel verspreid naar fabrikanten en zullen de eerste toestellen in september al in de winkels liggen, kort daarop gevolgd door de eerste update's voor bestaande Android smartphones. Uiteraard zullen de HTC Nexus toestellen ook bij de eerste Nougat smartphones horen.

Intussen blijkt uit de maandelijkse gebruikscijfers van Google dat de huidige meest recente versie van Android, 6.0 Marshmallow, nog altijd minder 'populair' is dan de drie voorgaande versie's. Van alle actieve Android smartphones maakt 15.2% nu gebruik van Marshmallow. Lollipop, KitKat en Jellybean worden momenteel nog gebruikt door respectievelijk 35.5%, 29.2% en 16.7% van alle actieve Android smartphones.

Kortom, Marshmallow zal Jellybean de komende vier weken wel voorbij streven, maar voordat het huidige Android OS KitKat en Lollipop passeert zal Nougat al lang en breed beschikbaar zijn.

De gebruikscijfers van Android versies worden maandelijks door Google verzameld door te kijken welke versies over een periode van zeven dagen inloggen bij de Play Store. Dat betekent dus dat alleen de data van actieve Android smartphones die gebruik maken van de Google Play Store App meegerekend wordt.

De versnippering van de verschillende Android versie's is al jaren een issue. Dat heeft natuurlijk vooral ook te maken met het feit dat twee, en zelfs drie, jaar na de introductie van een nieuwe Android versie nog steeds nieuwe toestellen met een 'oude' Android versie in de winkels liggen.

Dat gebeurt met name in ontwikkelende landen waar veel goedkope smartphones verkocht worden, maar ook hier kun je op dit moment nog altijd nieuwe Android smartphones kopen die uitgerust zijn met KitKat. Vaak worden die toestellen in de loop der tijd ook niet meer ge-upgrade naar een nieuwere Android versie.

Bron: Google

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.