Nieuws
02 november 2012 - Ron Smeets

Android: 4 jaar en 75% smartphone marktaandeel

Android is afgelopen maand4 jaar geworden. In oktober 2008 verscheen in de VS (en enkele maanden later ook bij ons) de Google G1 in de winkels. De groei van het smartphone OS neemt neemt, en al geruime tijd, bijzonder extreme vormen aan. Of dat goed is voor de 'keuzevrijheid' voor potentiële smartphone kopers is een heel ander verhaal, maar bewonderenswaardig is het wel.

In het derde kwartaal van 2012 was drie van elke vier verkochte smartphones een Android toestel. IDC heeft becijferd dat er in totaal 181.1 miljoen smartphones verscheept werden in die periode, waarvan dus 136 miljoen Androids.

De andere smartphone OS'en, behalve iOS opereren duidelijk in de marge van het succes van Android en iOS. BlackBerry staat (nog) op de derde plek met 4.3% (7.7 miljoen toestellen). Een daling van bijna 35% vergeleken met een jaar geleden toen nog 11.8 miljoen BlackBerry's verscheept werden. De teloorgang van Symbian is nog 'indrukwekkender'. Het 'oude' Nokia smartphone OS had in Q3 een marktaandeel van 2.3% (4.1 miljoen toestellen), ruim 77% minder dan een jaar geleden (18.1 miljoen toestellen).

Het marktaandeel van Windows Phone / Windows Mobile steeg met 140% naar 2.0% (3.6 miljoen toestellen). Met de komst van de eerste Windows Phone 8 toestellen, in november en december, denk ik dat de kans heel erg groot is dat het marktaandeel van Windows Phone dit kwartaal al dat van Symbian zal inhalen.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.