Nieuws
11 december 2012 - Ron Smeets

Android 4.2 malware 'schild' is een beetje lek

Android 4.2 Jelly Bean heeft een 'ingebouwde' malware scanner, de App Verification Service. Deze zorgt er voor dat apps die geinstalleerd worden, ook buiten de Google Play Store om, getest worden op virussen en malware.

Tests van de Universiteit van North Carolina hebben echter uitgewezen dat amper 15% van de 1260 'bedreigingen' die onderzoekers het systeem voorschotelden herkend werden. Het schild lijkt dus een beetje lek te zijn.

Ter vergelijk werd de 'test-malware' ook aan diverse anti-virus en anti-malware programma's gevoed. De meeste van die tools wisten meer dan 90% van de test-malware te ontdekken. De resultaten van AVS in vergelijking met 10 andere anti-virus en -malware tools:

Kortom, de ingebouwde virus en malware detectie van Android 4.2 Jelly Bean zal nog heel wat verbeterd moeten worden. Tot die tijd is het raadzaam, wanneer je veel apps en andere software download en installeert,  om een third-party virus en mailware scanner te installeren.

Het volledige onderzoek kun je hier nalezen. Daar staan ook lijstjes met de types malware die allemaal gebruikt werden voor deze tests.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.