Nieuws
18 april 2011 - Ron Smeets

Android 2.3 (Gingerbread) update voor de Galaxy S onderweg?

Eerdere geruchten spraken over een uitrol van Android 2.3 (Gingerbread) voor de Samsung Galaxy S rond eind maart. Welnu, die 'deadline' is in ieder geval niet gehaald, maar dat waren ook geruchten, natuurlijk.

De afgelopen twee dagen ontving ik diverse berichten dat de Gingerbread update inmiddels beschlkbaar is, voor sommige Galaxy S (simlock vrij) modellen, in Nederland, Duitsland en Scandinavië. Samsung kan dit echter nog niet bevestigen. Volgens hen is de offciële update in Nederland op dit moment, via Kies, nog niet beschikbaar.

Maurice Ouderland, persvoorlichter van Samsung, zei letterlijk: "Ik krijg er veel vragen over maar ik krijg m nog niet binnen via KIES. Volgens mij is de update in Nederland nog niet beschikbaar. Niet via KIES iig"

Kortom, er doen wat tegenstrijdige berichten de ronde. Vooralsnog vertrouw ik in ieder geval even op de berichtgeving vanuit Samsung Nederland, maar mocht je het toch willen uitproberen, dan moet je Kies zelf even opstarten (Samsung's update en synchronisatie tool). Als het goed is krijg je dan vanzelf een melding of er nieuwe software beschikbaar is. Helaas zal de Android 2.3 update niet via OTA te downloaden / installeren zijn. Daarvoor is hij gewoonweg te groot (ca 150MB). Nah, ja, ze (Samsung) kunnen natuurlijk ook eisen dat er een WiFi verbinding is voor een eventuele OTA update, toch?

Enfin, mochten er al lezers zijn (ik heb zelf helaas op dit moment geen Galaxy S bij de hand) die hun toestel succesvol hebben kunnen updaten, dan lees ik dat natuurlijk graag in de reacties. Hoe dan ook, als de Gingerbread update voor de Galaxy S beschikbaar is of komt, dan hoop ik wel dat hij blijft en dat het niet weer zo gaat als bij de update naar Android 2.2(.1), tussen medio januari en begin februari.

UPDATE (13u22): Nadat ik van GSMHelpdesk de besvestiging ontving dat zij al een Galaxy S hebben waarbij de Gingerbread update via Kies geinstalleerd is, dit weekend, heb ik nogmaals navraag gedaan bij Samsung Nederland. Na enig uitzoekwerk volgde deze reactie: "KIES logt in op verschillende servers (afhankelijk van, bijvoorbeeld, je provider en locatie) Het kan zijn dat niet alle servers de update al hebben/aanbieden" Ofwel; de update lijkt inderdaad al onderweg maar zal nog niet voor iedereen al beschikbaar zijn, hier in Nederland.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.