Nieuws
18 januari 2011 - Ron Smeets

Android 2.2.1 update voor de Samsung Galaxy S nu beschikbaar

Samsung Benelux heeft zojuist gemeld dat de Android 2.2.1 update voor de Galaxy S nu beschikbaar is voor download en installatie.

Helaas kiest (what's in a word ;-)) Samsung er, zij het voor het laatst (in het geval van de Galaxy S), om de software updates niet over-the-air (OTA) te sturen. Je zult dus nog één keer gebruik moeten maken van Samsung Kies om deze update uit te kunnen voeren. Belangrijk daarbij is dat je EERST de oude versie van KIES verwijderd en de laatste nieuwe download en installeert.

De upgrade naar Android 2.2.1 zal voor veel gebruikers een welkome verbetering zijn. Er werd de afgelopen weken nogal wat geklaagd over traagheid van het OS en de UI. Die problemen zouden met deze nieuwe versie opgelost moeten zijn. Daarnaast kun je ná deze update bij eventueel volgdende firmware releases je Galaxy S dus ook gewoon OTA laten updaten. En ook dat zal voor vele gebruikers een hele verademing zijn.

UPDATE (20u30): Ik zie online en op Twitter her en der enkele berichten opduiken van Galaxy S gebruikers waarbij de recente (Android 2.2.1) update niet geinstalleerd kan worden. Zij krijgen een melding in Kies dat er geen update voor hun toestel beschikbaar is. Ten eerste ben ik natuurlijk benieuwd of er onder onze lezers ook Samsung Galaxy S eigenaren zijn die dit probleem ondervonden hebben.

Daarnaast is het natuurlijk de vraag wat er precies mis gaat. Zijn het wellicht toestellen die afkomstig zijn uit de parallel import en hebben ze mogelijk een landcode waarvoor de Android 2.2.1 upgrade nog niet beschikbaar is? Dat zou kunnen en als koper hoef je natuurlijk niet altijd te weten dat jou toestel uit het buitenland afkomstig is. Die toestellen worden ook bij de reguliere (web)shops in Nederland verkocht. Een tweede mogelijkheid is dat het toestel mogelijk 'geroot' is. Ook dat kan gevolgen hebben voor het update proces, maar diegenen die daar mee te maken hebben zullen dat zelf doorgaans wel weten ;-) Tot slot zou het natuurlijk ook nog een bug van Samsung en/of Android zelf kunnen zijn, maar daarover is ook nog niets bekend.

De komende uren / dagen zal moeten blijken of de, nu nog, sporadische meldingen van problemen met de upgrade naar Android 2.2.1 bij de Galaxy S groter worden of dat het hierbij blijft. Blijf dus vooral reageren en jou ervaringen (goed of slecht) delen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.