Nieuws
18 januari 2011 - Ron Smeets

Analisten: Windows Phone 7 wordt snelst groeiende OS in 2011

OK, voordat iedereen gaat stuiteren over deze Australische 'voorspellingen' wil ik meteen even duidelijk maken dat deze verwachting op zich vrij weinig om handen heeft, hoewel Steve Ballmer daar natuurlijk anders over denkt ;-)

Er wordt immers niet gezegd hoe groot Windows Phone 7 gaat worden, alleen dat het 't, percentueel, het snelst groeiende smartphone OS van 2011 zal worden.

De voorspelling van Ovum betekent feitelijk dat wanneer Windows Phone 7 haar martktaandeel dit jaar zou verdrieubbelen (naar ca. 8%), dan nog blijft het een van de kleinere spelers in de markt. De concurrentie, Android (ca. 26%), Symbian (ca. 36%), iOS (ca. 17%) en BlackBerry (ca. 15%) kunnen gezien hun huidige marktaandelen (cijfers van Q3 2010, toen Windows Phone 7 een marktaandeel van 2.8% noteerde), nog los van de tendens (Symbian en BlackBery dalen), redelijkerwijs geen verdriedubbeling meer realiseren. Ofwel, de voorspelling van Ovum zegt erg weinig over het te verwachten succes van Windows Phone 7 in 2011.

Daarbij moet ik echter ook aantekenen dat de analisten van Ovum verwachten dat Windows Phone 7 de smartphone wereld op zijn kop zal zetten. Dat moet ik eerst nog maar eens zien. Ik zelf vind nog steeds dat Windows Phone 7 potentie heeft, maar Microsoft moet toch echt meer haast gaan maken met de release van het OS in de rest van Europa (en de wereld) als ze nog dit jaar een rol van betekenis willen gaan spelen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.