Nieuws
17 oktober 2012 - Ron Smeets

Analisten: Wereldwijd nu meer dan 1 miljard smartphones

De analisten van Strategy Analitics hebben becijferd dat er wereldwijd momenteel meer dan 1 miljard smartphones in omloop (gebruik) zijn. Een op de zeven aardbewoners heeft er dus eentje. Eind 2011 waren dat er nog 'slechts' 700 miljoen. Volgens de analisten zal de grens van 2 miljard al in 2015 doorbroken gaan worden.

De definitie van 'smartphones' is, sinds de 'introductie' van de eerste smartphone in 1996, wel wat veranderd. Ooit was een smartphoe een duur toestel waarmee je online kon gaan (via WAP) of je email kon checken. Een dumbphone was daarentegen alleen geschikt om mee te bellen en SMS'en, en veel goedkoper.

In de jaren daarna werd de scheiding van smart- en dumbphones (nu vaak featurephones genoemd) een stuk lastiger. Tegenwoordig kun je zelfs met de meest eenvoudige Nokia van amper 50 euro al online gaan, je email checken, sociale netwerken bijhouden, fotograferen en filmen. Typische, old school, smartphone pecificaties als GPS (navigeren) en WiFi zijn ook al vrijwel in alle toestellen terug te vinden.

De échte smartphones van nu zijn volgens mij toestellen die beschikken over een besturingsysteem dat het installeren en gebruiken van apps (liefst middels een 'eigen' App Store) mogelijk maakt. Daarnaast is ook de kwaliteit van de camera (foto's, films, full HD) en het scherm (resolutie en pixeldichtheid) nog wel een onderscheidende factor. Hoe dan ook, het grijze gebied tussen een smart- en een featurephone is heel erg groot.

Bron, via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.