Nieuws
22 april 2013 - Ron Smeets

Analisten voorspellen vrije val iPhone verkoopcijfers

Vlak voor de lancering van een nieuw model dalen de verkoopcijfers van de 'lopende' iPhone modellen. Dat is niks nieuws en heeft puur te maken met de komst van een nieuwe iPhone. Zeg maar een soort van 'seizoenscorrectie'. Bij de iPhone ligt dat moment zo rond de zomer.

Hoewel op dit moment officieel nog niet bekend is wanneer de volgende iPhone (5S?) onthuld gaat worden spelen diverse analisten al in op een daling van de verkoopcijfers in dit kwartaal. Echter, de verwachtingen voorspellen momenteel letterlijk een vrije val van het aantal verkochte iPhones in Q2 van dit jaar. Een daling die groter zou kunnen uitvallen dan de teloorgang van Motorola na het RAZR tijdperk en die van Nokia nadat Symbian 'afgeschreven' werd.

Sommige analisten voorspellen dat Apple aan het eind van dit kwartaal 'slechts' 26 miljoen iPhones verkocht zal hebben (tussen 1 maart en 31 mei), maar er zijn ook schattingen die uitgaan van ca. 30 miljoen. In het slechtste scenario zou dat ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012 een daling van maar liefst 45% betekenen.

Natuurlijk zijn het voorspellingen die niet gebaseerd zijn op harde verkoopcijfers, maar er komen wel meer en meer berichten uit China, waar de toeleveranciers van Apple zitten, dat de productieaantallen van de iPhone fors teruggeschroefd zijn. Verder valt op dat Apple in sommige landen gestart is met kortings (en cash back) acties om de verkoopcijfers van de huidige iPhone modellen op te krikken.

Het zal mij benieuwen wat er van deze verwachtingen, schattingen en voorspellingen uit zal komen. Mocht de iPhone verkoop inderdaad instorten, dan zal de concurrentie van Apple daar ongetwijfeld direct op inspringen. Afwachten maar.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.